Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izum znanstvenika

Biste li željeli ovakvu tipkovnicu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne samo da ova tipkovnica prepoznaje svog vlasnika, nego i onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama.

Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tipkovnicu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time unapređuje konvencionalnu računalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija 40 godina stariji Konobarica optužila šefa da ju je primio za stražnjicu i o nju trljao spolovilo, on se branio: "Samo sam je pohvalio da je dobro oprala aparat za kavu" Prijateljice iz Slovenije očistile plažu na Pagu - 8 Svašta su pronašle Prijateljice iz Slovenije došle na Pag na odmor pa počistile plažu od smeća: "Da smo imale 10 vreća, sve bismo napunile"

Neki ljudi tipkaju otmjenošću pijanista, drugi po tipkama nabijaju kao po bubnju. Tipkovnica koju su razvili stručnjaci s Tehnološkog instituta u Georgiji i s kineske akademije znanosti može iskoristiti činjenicu da svaka osoba tipka drugačije.

Ta 'inteligentna tipkovnica', nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u realnom vremenu na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem 'pokreta po tipkovnici' u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog biometrijskog potpisa.

VIDEO Jedete za stolom u uredu? Nakon ovoga više nećete!

Znanstvenici kažu da se električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan 'tipkarski potpis', objavili su autori u časopicu ACS Nano.

I konačno, osim što je 'pametna', zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, ova tipkovnica onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene