451520
451520
451520
451520
451520

Pune 43 godine je bespotrebno sjedio u invalidskim kolicima zbog krive dijagnoze

  • , 27.09.2016., 06:30
  • Autor:
  • komentara

Nesretni čovjek nije imao pojma da mu je lijek puna četiri desetljeća zapravo bio nadohvat ruke.

 
 
 
 
Invalidska kolica (Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)
Invalidska kolica (Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)

Rufino Borrego, Portugalac iz Alandroala kojem je danas 61 godina, dvije je trećine života proveo u kolicima za invalide a da za time nije bilo baš nikakve potrebe, prenosi tamošnji list Jornal de Noticias, čiji su novinari upoznali javnost s tim čovjekom neobično tužne priče.

Naime, kada je Barrego imao samo 13 godina, liječnici su mu u jednoj lisabonskoj bolnici rekli da boluje od mišićne distrofije kojoj nema lijeka pa je, ne znajući da mu je krivo postavljena dijagnoza, sjeo u invalidska kolica i u njima ostao sve do 2010. godine. 

Srećom, tada je upoznao stručnjakinju za neuromuskularne bolesti Teresinhu Evangelistu, kojoj nije trebalo dugo da shvatio kako Borrego zapravo pati od miastenije.

Drugim riječima, u njegovom su slučaju lijekovi koje inače uzimaju astmatičari od prvog dana bili dovoljni da se uspješno nosi sa slabostima u mišićima, ali o tome nije imao pojma.

Barrego je novinarima spomenutog lista rekao da se na lisabonske liječnike svejedno ne ljuti te da samo razmišlja o tome kako izvući najbolje iz godina koje su ispred njega.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se