Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmislite

OZBILJNA UPOZORENJA Jeste li spremni za digitalnu detoksikaciju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naši se mozgovi uslijed čestog korištenja mobitela, trebaju konstantu stimulaciju, a to je možda najopasnija promjena od svih', objasnila je psihologinja Sherry Turkle.

Pročitajte i ovo Davor Šimić - 2 Sve veći problem Splitske osnovne škole zabranile korištenje mobitela: "Ovo nije poruka samo za učenike" Ilustracija Pun pogodak Škole zabranile mobitele: "Djeca imaju smanjenu pozornost, siromašniji rječnik i tjeskobna su"

Ako vam je mobitel samo produžetak ruke, spadate u one kojima je nužno potrebna digitalna detoksikacja.

'Postali smo netolerantni na trenutke samoće. Naši se mozgovi uslijed čestog korištenja mobitela, trebaju konstantu stimulaciju, a to je možda najopasnija promjena od svih', objasnila je psihologinja Sherry Turkle.

Prilično je važno biti miran i fokusiran kako bismo donijeli važne životne odluke, ali naša povezanost s tehnologijom umanjila je raspon naše pažnje.

Ono u čemu nam ometači pažnje kao što su mobiteli, odmažu, jest da sve manje osvješćujemo svoje trenutačne misli, a upravo svijest o trenutačnim mislima ima velike zdravstvene koristi za organizam. Primjerice, ono smanjuje rizik od pretilosti i stresa.

Biti stalno stimuliran pomoću, kao npr. pomoću mobitela, nismo u dodiru sa svojom svjesnosti te smo otežano racionalni.

Svakako postoje načini da odagnamo nepovoljne promjene koji se događaju dok sve više postajemo ovisni o tehnologiji. Najlakši način da počnemo jest da sami započnemo s digitalnom detoksikacijom. Isključiti mobitel na nekoliko minuta, nekoliko sati ili čak cijeli vikend puno će učiniti po pitanju digitalne detoksikacije i mozgu donijeti koristi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene