Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni program zaprašivanja atmosfere

Prvi put istraženi chemtrailsi, misteriozni tragovi na nebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da se o chemtrailsima u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, mnogo govori posljednjih nekoliko godina, istraživači su odlučili ispitati mišljenja najpoznatijih američkih stručnjaka o ovoj temi.

Gotovo 17% ispitanika jednog međunarodnog istraživanja kazalo je kako vjeruje u postojanje nekog oblika tajnog atmosferskog programa (SLAP) čiji su sastavni dio i chemtrailsi, odnosno bijeli tragovi koje na nebu ostavljaju zrakoplovi.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima"

Zagovornici mnogobrojnih teorija zavjera chemtrailse smatraju oblikom zaprašivanja kemijskim i biološkim agensima koji su opasni za zdravlje ljudi. No, oni se zapravo mogu objasniti kemijskim procesima. Upravo to je pokazalo novo istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu California Irvine u suradnji s Carnegie Science i organizacijom Near Zero.

S obzirom da se o chemtrailsima u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, mnogo govori posljednjih nekoliko godina, istraživači su odlučili ispitati mišljenja najpoznatijih američkih stručnjaka o ovoj temi.

U istraživanje su uključeni stručnjaci s više od 20 godina iskustva s područja geokemije i atmosferske depozicije, oni koji se bave proučavanjem sastojaka prašine i zagađenja koja na Zemlju dolaze iz zraka, te atmosferske znanstvenike odnosno stručnjake za kondenzacijske tragove.

Skupini stručnjaka najprije su predstavljeni podaci s različitih internetskih izvora u kojima je naglašena teorija o postojanju tajnog atmosferskog programa, koje su potom trebali ocijeniti. Posljednje pitanje na koje su znanstvenici trebali odgovoriti je: 'jeste li se ikada u svojem radu ili u svojem osobnom životu susreli s dokazima za koje smatrate da bi mogli ukazivati na postojanje nekog velikog tajnog programa atmosferskog zaprašivanja?'

Sudionicima u istraživanju bili su ponuđeni odgovori da ili ne, kao i treća opcija, odgovor u kojem su mogli ponuditi neko svoje objašnjenje.

Rezultati istraživanja zaprepastili su i istraživače i znanstvenike koji su u njemu sudjelovali kao ispitanici. Od ukupno 77 ispitanika, 76 ih je na ovo pitanje odgovorilo sa 'ne', što je ukupno 98.7%.

Ispitanik koji je jedini na ovo pitanje odgovorio sa 'da' objasnio je kako je prilikom istraživanja jednog zabačenog dijela Zemlje pronašao visoke razine barija, kemijskog elementa koji je rijedak za to područje.

U zaključcima istraživanja autori navode da, iako mnogi strahovi u pozadini teorija poznatih kao SLAP mogu biti legitimni, dokazi koje je iznjedrilo ovo istraživanje ne upućuju ni na kakav tajni program zaprašivanja atmosfere. Pišu kako bi za ovu pojavu mogle biti zadužene promjene na području zrakoplovne tehnologije kao i industrijski razvoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene