Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosinac u sjeverozapadnoj Istri u znaku jadranske lignje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz dobru hranu ide i dobro vino, pa se tako uz lignju slaže bijelo vino punog tijela kao što je Malvazija ili pak crno vino Merlot, koji će u potpunosti zaokružiti cijeli doživljaj Jadranskog mora u zimskim danima.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Dani jadranskih lignji još su jedan razlog za posjet Istri u ove rane zimske dane. I ove godine počinju 1. prosinca, a traju do 8. siječnja 2016. Vjesnik jeseni i početka zime, fina i mekana, lignja je upravo onakva kakvo je i more u jesensko-zimsko vrijeme, mirno i mirisno i sada je vrijeme za gastro uživanje! U restoranima Sjeverozapadne Istre moći ćete uživati u izvornim specijalitetima na bazi ovog cijenjenog morskog glavonošca. Dani jadranskih lignji su, uz Dane švoja, školjaka i istarskih šparuga, jedna od četiri ključne gourmet manifestacije u organizaciji Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Jadranska lignja, osim što boravi u toplijem i plićem moru, hrani se drugačije nego ona s otvorenoga i hladnog Sjevernog mora. Krajem jeseni lignje intenzivnije počinju s parenjem i povlače se u plićake, kada započinje sezona lova i gastronomskog uživanja u ovoj poslastici. Kako je predator i lovac, poprilično je izbirljiva i neće pojesti bilo što, pa je i samim time njezino meso izuzetne kvalitete. Meso lignje jedno je od najhranjivijih i najzdravijih. Bogato je bjelančevinama koje se odlikuju lakšom probavljivošću, povoljnijim aminokiselinskim sastavom uz nizak postotak zasićenih masnih kiselina, ali i nešto viši udio kolesterola. Lignje su i odličan izvor fosfora i jedan od najvrjednijih izvora selena koji je jedan od najvažnijih prirodnih antioksidansa.

Načini njezina pripremanja, po mišljenju mnogih, najčešće su vrlo ograničeni. Međutim, restorani i konobe na području sjeverozapadne Istre koji sudjeluju u ovom gourmet događaju dokazuju već 5. godinu za redom da lignja može biti osnova za specijalitete visoke kuhinje, što ljubiteljima dobre hrane, vina i maslinova ulja ponovno pruža priliku da dio božićnih blagdana provedu uživajući u posebnostima istarske kuhinje. Upravo smo iz tog razloga prije 5 godina odlučili pokrenuti novi gourmet događaj, kako bi dodatno valorizirali ovu namirnicu, ali i potaknuli chefove da svojom kreativnošću i kulinarskim umijećem sudjeluju u kreiranju novih doživljaja za sve gurmane
, izjavila je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova.

Uz dobru hranu ide i dobro vino, pa se tako uz lignju slaže bijelo vino punog tijela kao što je Malvazija ili pak crno vino Merlot, koji će u potpunosti zaokružiti cijeli doživljaj jadranskog mora u zimskim danima.

Jadranske lignje idealno se slažu i s jadranskim maslinovim uljima, a istarska su tu u samom vrhu, pa se tako i domaće maslinovo ulje može predstaviti u nešto drugačijim kombinacijama.

Dani jadranskih lignji dobra su prilika da se širem broju gostiju i izvan sezone pokaže da je lignja izuzetno zahvalna namirnica koja može biti osnova i za jednostavna jela i za kreativnu kuhinju. Moći će se tako kušati jednostavna i tradicionalna jela kao što su brodet ili rižoto od lignji, ali i zanimljiva i inovativna jela, uz poneku neobičnu kombinaciju, kao npr. mineštrica od lignji s ječmom ili pak domaći rezanci s jadranskom lignjom i brokulom.

Svi ljubitelji istarske kuhinje mogu biti sigurni da ih čekaju ugodna iznenađenja i gastronomski užici u restoranima i konobama Astarea iz Brtonigle, Igor, Mulino, Rondo i Zephyr iz Buja, Gatto nero i San Benedetto iz Novigrada, Buščina, Melon i Nono iz Umaga te Da Paolo & Susanna, Toni i Villa Vilola iz Savudrije.

Više informacija pronađite na: web stranici Colours of Istria

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene