Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaci grožđa i primitivna preša

Pronašli opremu za proizvodnju vina staru 6.100 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompletna oprema za proizvodnju vina stara 6.100 godina, najstarija ikad pronađena takve vrste, otkrivena je u jednoj špilji u Armeniji.

'Ovo je prvi put da imamo potpunu arheološku sliku proizvodnje vina staru 6.100 godina', rekao je Gregory Areshian, voditelj istraživanja i pomoćnik direktora Arheološkog instituta Cotsen kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu. Otkriće je objavljeno u časopisu 'Journal of Archaeological Science'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće na sjeveru Europe ZLATNA ENIGMA Zovu ih zlatne spirale, ali nitko ne zna čemu služe Slika nije dostupna Bitan dio povijesti Otkrivena izgubljena tvrđava jednog od najvećih vojskovođa

>> Arheolozi pronašli 1400 godina staru vinsku prešu

Među pronađenim predmetima su koštice grožđa, ostatci prešanog grožđa, suhi izdanci loze, primitivna preša, glinena bačva koja se najvjerojatnije koristila za vrenje, komadi zemljanih posuda u kojima se čuvalo vino, pa čak i šalica i vrč iz kojih se pilo.

Predmeti iz istog kompleksa špilja gdje je pronađena najstarija cipela

Predmeti su otkriveni u kompleksu špilja u kojima je u lipnju 2010. pronađena savršeno očuvana kožna mokasina stara 5.500 godina, dosad najstarija cipela na svijetu.

Špilje su smještene u dubokom klancu u armenskoj pokrajini Vajtos Dzor, blizu granice s Iranom i Turskom. Regiji u kojoj se i danas proizvodi kvalitetan merlot, cabernet i sauvignon. Starost pronađenih predmeta potvrđena je radiokarbonskom metodom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene