Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapetan Henry Morgan

Pronađeni topovi legendarnog pirata s Kariba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi vjeruju kako su pronašli mjesto na kojem se nalaze ostaci broda koji je pripadao legendarnom karipskom gusaru Henryju Morganu.

Tim arheologa iz rijeke u Panami izvukao je šest topova za koje vjeruju da su pripadali 'Satisfactionu', matičnom brodu kapetana Morgana, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Otkrivena vremenska kapsula stara gotovo 200 godina - 4 Nakon razočaranja VIDEO/FOTO Vremenska kapsula stara 200 godina ipak nije prazna: ''Vidio sam nešto i pomislio - to je početak'' Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina"

Panamski i drugi strani stručnjaci rekli su kako su topovi pronađeni na ušću rijeke Chagres u more, a to je navodno i mjesto gdje je 1671. godine Morgan Henry doživio brodolom u pljačkaškom pohodu na grad Panamu.

Proslavio se osvajanjem Paname

Arheolozi tvrde kako su topovi veličinom i oblikom slični malim željeznim topovima, kakvi su se proizvodili u 17. stoljeću. Arheološko istraživanje koordinirao je Waitt institut u suradnji s panamskim institutom za nacionalnu kulturu.

Hanry Morgan proslavio se osvajanjem Paname, 'Kraljice Tihog oceana', i jedan je od najpoznatijih gusara svih vremena. Nakon skupljanja plijena koji je bio veći od stotinu tisuća funti, zajedno sa svojim gusarima spalio je grad i pobio sve preostale stanovnike koji nisu na vrijeme pobjegli, počinivši najveće zvjerstvo koje su engleski gusari ikad počinili. No to nikad nije dokazano, a neki kažu da su španjolski vojnici u bijegu sami zapalili grad, znajući da ne mogu pobijediti, jer Morganu ništa nisu htjeli ostaviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene