Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zaboravite

Imala je 12 godina i ideju kojom je zarazila cijeli svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o Majčinom danu je priča o čvrstoj odlučnosti jedne kćeri, djevojčice Anne Jarvis, koja je naumila odati počast svojoj majci, Anni M. Jarvis i svim drugim majkama na svijetu.

Anna Jarvis posvetila je život kako bi ispunila san njezine majke i ustanovila dan u kojem će se slaviti upravo najvažnije osobe u našem životu, naše majke. Iako sama nikada nije postala majka, uspjela je u svom naumu i danas je poznata kao 'majka Majčinog dana' koji se druge nedjelje u svibnju slavi diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čudni pozivi Nazvao HAK da mu pronađu ključeve koje je kupajući se izgubio u moru Slika nije dostupna Nedoumice turista Stranci nazovu i pitaju: 'Koliko litara goriva možemo unijeti u Hrvatsku'

Anna Jarvis rođena je u Websteru, u Zapadnoj Virginiji, 1. svibnja, 1864. godine kao deveto do 11 djece Anne Marie i Granvillea Jarvisa. Kada je imala godinu dana obitelj se preselila u Grafton gdje je Anna završila školu. 1881. Godine krenula je na Žensku akademiju u Stauntonu, danas poznatu kao Sveučilište Mary Baldwin. Nakon školovanja vratila se u Grafton gdje je i sama predavala u školi sedam godina.

Anna je inspiraciju za Majčin dan dobila veoma rano u životu. Kada joj je bilo 12 godina, njezina majka držala je molitvu pred razredom na temu 'Majke Biblije'. Molitva je glasila otprilike ovako 'nadam se da će netko, nekad ustanoviti dan koji će slaviti majke i njihovu ulogu, doprinos čovječanstvu te svakodnevnu borbu na svim područjima života. Majke imaju pravo na to.'

Te riječi malena Anna nikada nije zaboravila. I dok je stajala pokraj majčina groba konačno je izgovorila svoju zamisao '... i po milosti Božjoj, imat ćeš taj Majčin dan'.

Tako je nakon smrti njezine majke, 1905. godine Anna Jarvis krenula u realizaciju svog nauma da Majčinim danom oda počast svojoj majci. Postala je još odlučnija u svom naumu kada je shvatila da su, prema njezinom mišljenju, odrasla djeca u Sjedinjenim Državama nemarna prema svojim roditeljima. Osim toga njezina je majka željela da se oda počast svim majkama na svijetu, a Anna je čvrsto željela realizirati njezin san.

VIDEO Ovo je najteži posao na svijetu...

1907. godine, Anna je započela prilično žestoku kampanju kako bi ustanovila Nacionalni Majčin dan u SAD-u. Na drugu godišnjicu smrti njezine majke održala je malenu svečanost da oda počast svojoj majci u metodističkoj crkvi. Do slijedeće godine Majčin dan slavio se u gradu u kojem je živjela, u Philadelphiji.

Kako bi učvrstila svoj položaj, Anna Jarvis je, zajedno s onima koji su je podržavali, a takvih je bilo sve više, počela pisati na stotine pisama svima s imalo utjecaja i moći, kako bi joj pomogli da ostvari svoj naum. Bila je dobar govornik pa je iskorištavala sve mogućnosti da dođe do cilja.

Iako je u početku dobivala hladne odgovore, uspjela je dobiti podršku trgovca i velikog filantropa Johna Wanamakera u Philadelphiji. Uz njegovu podršku Annin je pokret dobio golem zamah. U samo dvije godine, do 1909. godine, Majčin je dan prepoznat u 45 država, uključujuči Kanadu, Meksiko, Puerto Rico i Havaje. Ljudi su nosili crvene i bijele karanfile, koje je kao simbol Majčina dana izabrala sama Anna. To je bilo omiljeno cvijeće njezine majke. Bijeli karanfil nose se u čast preminuloj majci, a crveni živoj.

Do 1911. godine Majčin se dan slavio u gotovo svakoj državi u SAD-u, a 1914. godine tadašnji predsjednik Woodrow Wilson proglasio ga je službenim nacionalnim praznikom, koji se održava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Iako je bila aktivistkinja Anna Jarvis imala je posebno izaženo poštovanje prema domaćicama. Smatrala je da je Majčin dan potreban kako bi se pokazala zahvalnost ženama koje su nam dale život. Zamišljala je kako na taj dan svi trebaju provesti neko vrijeme sa svojim majkama i učiniti da se one osjećaju posebno. Oni koji nisu u mogućnosti trebali bi majkama napisati pismo i izraziti svoje osjećaje, smatrala je Anna.

Iako je uspjela u svom naumu bila je pomalo razočarana komercijalizacijom Majčina dana, a priča se da je zbog toga ponekad znala reći kako mrzi što ga je ikada predložila.

Umrla je s 84 godine, 24. studenog 1948., pokopana je pokraj svoje majke, a na dan njezina pokopa zvona metodističke crkve njoj su u čast zazvonila 84 puta.

Drage majke sretan Vam Majčin dan!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene