Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubavne afere

Tajnice, žene špijuna, glumice...grijale su njihove krevete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maštu mnogih proteklog su tjedna zagolicali napisi koji su kružili internetom da se Donald Trump navodno dočepao zahtjeva za razvod američkog predsjedničkog para Michelle i Baracka Obame. Budući da su mnogi predsjednici bili poznati i po svojim izvanbračnim vezama, javnost se zapitala stoji li preljub i iza navodne želje za razvodom supružnika Obama.

Milijarder Donald Trump, inače veliki Obamin protivnik, naposljetku dokumente, ako su uopće i postojali - nije objavio. No, javnost je posebno zanimalo što se to događa u privatnom odnosu predsjedničkog para koji uvijek izgleda prisno iako je i sama Michelle u intervjuima znala napomenuti kako u njezinom braku nije uvijek lako. Povijest ljubavnih afera nekoliko američkih predsjednika već su poznate, a mi ćemo nabrojati neke od njih.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka" Bill Clinton Hitra reakcija Oba su bila brza! Nakon što se spominju u dokumentima o ozloglašenom pedofilu, oglasili su se bivši američki predsjednici

>> Pogledajte što je zapravo Trumpova 'velika vijest' o Obami

Bill Clinton

Za slučaj 'Lewinsky' u kojem je glavni akter bio Bill Clinton, predsjednik SAD-a od 1993. do 2001. godine, ne trebaju nam posebne povijesne bilješke. Dovoljno je zaviriti u novinske stupce s kraja 1990-ih. Naime, velika se medijska prašina 1990-ih podigla kada je Monica Lewinsky, stažistica u Bijeloj kući, na sudu posvjedočila o seksualnim 'susretima' s tadašnjim oženjenim američkim predsjednikom Billom Clintonom. On se već prije toga bio suočio s optužbama za seksualno neprimjereno ponašanje prema kolegici s kojom je radio dok je bio guverner u Arkansasu.

Osam godina Clintonova mandata ostat će upamćene u povijesti više zbog njegovih seksualnih skandala nego zbog važnih unutarnjih i vanjskopolitičkih promjena, zaključak je profesora povijesti sa Sveučilišta Brown, Stephena R. Graubarda. Ljubavna epizoda Clintona i Lewinsky dobila je ogromnu medijsku pažnju i nekoliko godina poslije bila je često predmet medijskog ismijavanja. Osim toga, gospođici Lewinsky donijela je i unosan posao. Ona je, naime, taj predsjednički preljub detaljno opisala autoru Andrewu Mortonu koji je napisao knjigu 'Monica's Story'. Prihode od knjige, koji se prema broju prodanih primjeraka mjere u milijunima dolara, Morton je podijelio s Lewinsky.

John Kennedy

Vjerojatno najpoznatiji predsjednik po izvanbračnim izletima bio je John Fitzgerald Kennedy. U njegove navodne ljubavnice ubrajale su, između ostalog i glumica Marilyn Monroe. Knjigu o ljubavnoj vezi s predsjednikom objavila je prošle godine Mimi Alford. S predsjednikom je ljubovala, tvrdi, dok je u Bijeloj kući radila kao stažistica. Veza je kaže, bila iznimno strastvena i trajala je 18 mjeseci. Krevet je Kennedy navodno dijelio i s Mary Eno Pinchot Meyer, bivšom suprugom dužnosnika američke obavještajne službe, Cord Meyera. U Kennedyjevom se vrućem zagrljaju također našla i mafijaška ljubavnica Judith Campbell. Upoznali su se, tvrdi Judith u memoarima, u Las Vegasu i ljubavnu aferu održavali dvije godine.

Tek nakon njegove smrti otkrivene su sve zdravstvene poteškoće s kojima se nosio i zbog kojih je uzimao razne lijekova te se nagađa kako je među nuspojavama nekih od tih lijekova bio i nezasitan seksualni apetit. Otkrio je to u svojoj knjizi o predsjedniku Kennedyju (President Kennedy: Profile of Power), Richard Reeves, predavač na sveučilištu u Južnoj Kaliforniji. 'Baš me zanima, kako je tebi Harold? Ja, ako nisam sa ženom dulje od tri dana, dobijem strašnu glavobolju', požalio se jednom Kennedy britanskom premijeru Haroldu Macmillianu, napisao je Reeves.

Unatoč brojnim ljubavnicama Kennedy je cijelo vrijeme ostao u braku sa suprugom Jacqueline koja je bila uz njega i u trenutku atentata u kojem je ubijen 22. studenog 1963. godine.

Franklin Roosevelt

Roosevelt je navodno imao više ljubavnica tijekom braka sa suprugom Eleanor. Međutim, američki profesor Jean Edward Smith piše da se emotivno najviše vezao za Eleonorinu tajnicu Lucy Mercer s kojom je ljubavnu vezu održavao do kraja svog života. Postojanje ove veze podržavala je i njegova kćerka Anna. Na to ukazuju privatna pisma koja su njih dvije razmjenjivale. Veza je, prema pisanju Smitha započela još 1914. godine, a Eleonor je za nju saznala nakon što je 1918. godine pronašla poruke koje su razmjenjivali ljubavnici.

Razvodu s Eleonor se protivila Franklinova majka. Ona se, naime, bojala sramote koja bi u tom slučaju zadesila obitelj. Iako je Eleonor obećao da s Lucy više neće komunicirati, to je obećanje prekršio. Tajna je služba za ljubavnicu 32. američkog predsjednik imala čak i kodno ime 'Gospođa Johnson'. Par je pred kraj Rooseveltova života bio toliko blizak, da je Lucy bila s njim u trenutku smrti u travnju 1945. Naime, tijekom odmora u Warm Springsu Roosevelt je doživio teško krvarenje u mozgu, pao je u komu, a ubrzo i preminuo.

Američka javnost nije doznala za nestašnost ovog predsjednika do 1960-ih. Njegov je sin Elliott, jednom prilikom rekao da je njegov otac 20 godina održavao ljubavnu vezu i sa svojom tajnicom Marguerite 'Missy' Le Hand, napisala je Grace Tully, predsjednikova posljednja tajnica, u svojim memoarima. Rooseveltov brak s Eleonor, pišu povjesničari, bio je nakon otkrivanja ljubavnih afera više političko nego intimno partnerstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene