451616
451616
451616
451616
451616

Predomislila se majka koja nije htjela cijepiti djecu: Gledala sam ih kako vrište od bolova

  • , 28.09.2016., 20:07
  • Autor:
  • komentara

Akademija američkih pedijatara ističe da broj roditelja koji ne žele cijepiti djecu i dalje raste.

 
 
 
 
Ilustracija (FOTO: Thinkstock)
Ilustracija (FOTO: Thinkstock)

Kristen O'Meara, profesorica koja živi nadomak Chicaga i radi s djecom s posebnim potrebama, priznala je novinarki New York Posta da je ugrozila živote troje svojih malodobnih kćeri i pozvala roditelje koji se silno protive cijepljenju da prikupe još informacija i preispitaju stajališta.

Ukratko prepričano, u ožujku 2015. godine sve su njezine djevojčice zarazile rotavirusom te su čak tri tjedna provele u golemoj patnji, uz neprestane stravične bolove u želucima i proljeve.

"Jednom kada sam prepoznala strah u njihovim licima i čula kako vrište od bolova, shvatila sam koliko sam bila sebična te sam ozbiljno počela sumnjati u istinitost onog u što sam vjerovala", ispričala je O' Meara, čiji je suprug Frank također do tada bio stajališta da je cijepljenje djece izuzetno opasno.

Naime, baš poput njihovih istomišljenika, Kristen i Frank su prihvatili zdravo za gotovo članke i knjige iz kojih su dobili informacije da cijepljenje uzrokuje alergije, astme, poremećaje u ponašanju, pa čak i autizam.

"U vrijeme dok sam bila zaluđena tom cijelom idejom, potajice sam se čak smatrala superiornom osobom u odnosu na ljude koji su djecu cijepili. Gledala sam na njih kao na osobe koji ne razmišljaju svojim glavama, kao na ovce koje slijepo slijede stado", kazala je O'Meara, koja je danas silno zahvalna što su joj djevojčice bile dovoljno snažne da prežive infekciju.

Ipak, potpuni zaokret imao je i svoju cijenu, pa je O'Meara otkrila i to da je ostala bez najbolje prijateljice koja ju je odbacila jednom nakon što je djevojčice poslala pedijatru koji u njih po ubrzanom postupku ubrizgao sva potrebna protutijela.

"Svejedno, ponosna sam što sam donijela takvu odluku, što sam se prestala bojati i što sam smogla snage priznati da sam ugrozila živote Áine, Natashu i Lena, svojih curica redom mlađih od sedam godina", dodala je na kraju O'Meara. 

Zanimljivo, unatoč sličnim ispovijestima, odbijanje cijepljenja djece je sve raširenija pojava, pa su i članovi Akademije američkih pedijatara naveli da postotak roditelja takvih stavova i dalje raste.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se