Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebamo li paničariti?

ZNANSTVENICI TVRDE Svemir polako umire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt ne znači da će nestati.

Naš svemir polako umire - zaključak je to nove astronomske studije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki prasak' u 'opasnosti' Ovo je nova TEORIJA o nastanku svemira Slika nije dostupna Prva faza formiranja zvijezda Uočen najudaljeniji objekt u svemiru, nastao 'netom' nakon Velikog praska

Međunarodni tim sastavljen od oko 100 znanstvenika koristio je podatke najmoćnijih svjetskih teleskopa, smještenih na Zemlji i u svemiru, u proučavanju energije koja dolazi iz više od 200 tisuća galaksija u vidljivom dijelu svemira.

Na temelju promatranja potvrdili su da svemir emitira tek polovicu energije u odnosu na razdoblje prije dvije milijarde godina. Istraživači su rezultate istraživanja objavili u ponedjeljak.

Ustanovili su da energija slabi u svim valnim duljinama svjetlosti, od ultraljubičaste do ultracrvene. Svemir star gotovo 13,8 milijardi godina došao je do svoje završne faze.

ZNANSTVENICI OZBILJNO RAZMIŠLJAJU Je li svijet u kojem živimo lažan?

'U osnovi, svemir je sjeo na kauč, navukao pokrivač i uskoro će zauvijek utonuti u san', rekao je astronom Simon Driver, voditelj tima.

Smrt ne znači da će nestati. I dalje će biti tu, ali njegove zvijezde i sve drugo što proizvodi svjetlost i energiju polako će se ugasiti.

'Samo će ostarjeti zauvijek, polako će mijenjati sve manje i manje mase u energiju dok prolaze milijarde godina i na kraju će postati hladno, mračno i pusto mjesto u kojem će se sva svjetla ugasiti', objasnio je astronom Luke Davies, prenosi CNN. 

Ali nema potrebe da već sad plačemo za svemirom jer do tog trenutka proći će bilijuni godina.

Povratak u prošlost

A kada bi se mogli vratiti u trenutak rođenja svemira, naišli bi na veliki kontrast. U beskonačno malom dijelu sekunde svemir je nastao Velikim praskom. Astronomi kažu da ukupnost energije i mase u svemiru potječe od tog trenutka. Od te eksplozije svemir je generirao i druge izvore briljantne radijacije, uglavnom zvijezde, mijenjajući dio mase u energiju, a sve to zahvaljujući ekstremnoj gravitaciji koja materiju podvrgava nukelarnoj fuziji.

ZNANSTVENIK UPOZORAVA 'Razmislite dvaput prije kontakta s izvanzemaljcima'

No, svemir je prošaran sjajem uzavrelih oblaka plina, supernovi i diskova vruće materije koji se rotiraju oko crne rupe u obliku kvazare, a koji mogu biti sjajni kao cijela galaksija.

Veličina i broj tih izvora radijacije mogu toliko namučiti um da je teško i zamisliti da ukupnost te živosti blijedi.

Inače, Driverov tim proučavao je energiju svemira kroz sedam svjetskih teleskopa raspoređenih između Australije, SAD-a, Čilea i Zemljine orbite. Mnogi od instrumenata specijalizrani su za primanje određenih valnih duljina svjetlosti i drugih elektromagnetskih valova.

Ovo otrkiće je dio većeg projekta koji proučava kako su se formirale galaksije. Dosad je zacrtao položaj 4 milijuna galaksija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene