Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD štiti svoje medvjede

Polarni medvjedi dobit će 'kritična staništa' na Aljasci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je odredio izradu ‘kritičnog staništa’ za polarne medvjede na Aljasci, s obzirom na sve veći problem nestajanja i topljenja leda na sjeveru. Čeka se još samo Obamino 'zeleno svijetlo'.

Područje koje je, za primjer, dvostruko veće od Velike Britanije, biti će odvojeno u sektore, kako bi se spriječilo potencijalnu opasnost od izumiranja medvjeda, rekli su iz američkog Servisa za ribolov i divljinu.
Inače, ovaj teritorij uključuje lokacije gdje naftne kompanije žele ‘bušiti’, pa se ekolozi nadaju kako će upravo ovo spriječiti ili barem otežati tim tvrtkama da dobiju potrebnu dozvolu da ‘operiraju’ u na toj lokaciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi Mrki medvjed Jampil Azijski mrki medvjed Mrki medvjed koji je preživio rat u Ukrajini pronašao novi dom

>>  'Da nije podigao ruke, medvjed bi mu otkinuo glavu'

>> 'Ako ovisite o ledu, budućnost nije sjajna'

‘Određivanje kritičkog staništa omogućuje nam da surađujemo sa državnim službenicima, kako bi osigurali da unutar zadanih granica, njihove akcije i radnje neće moći ugroziti polarne medvjede.’, izjavio je Tom Strickland, pomoćnik glavnog tajnika za ribolov, divljač i parkove. Svaka ekonomska aktivnost unutar prostora od 300tinjak kilometara kvadratnih, sada će morati biti ‘vagana’ s obzirom na njezin mogući utjecaj na populaciju polarnih medvjeda. Tvrtka Shell, zainteresirana je za vađenje nafte upravo na lokacijama koje će uskoro biti zaštićene, kao što je Beaufortovo more. Shell je još ranije ove godine trebao početi vaditi naftu na Arktiku, ali je ekološka katastrofa koja se desila u Meksičkom zaljevu, dovela do toga da takvi projekti ostanu ‘na čekanju’, a sadašnje procjene su kako će Shell početi ‘bušiti’ u 2011. godini.

Ekolozi zadovoljni

‘Sada samo trebamo Obaminu administraciju kako bi ovaj potez zapravo nešto i značio, kako bi mogli napraviti ‘plan za oporavak medvjeda’, kazala je Kassie Siegel, iz Centra za biološke različitosti. Siegel je urgirala kod vlade SAD-a da odredi moratorij naftnim kompanijama da vade naftu u području staništa medvjeda, prenosi BBC.

Ekolozi također žele da se polarni medvjedi uvedu na listu ugroženih životinjskih vrsta. Trenutačno, službeni Washington opisuje medvjede kao ‘blago ugrožene’, sa velikom tendencijom da postanu ugrožena vrsta, a to je iz očitog razloga- topi se led koji predstavlja jedino mjesto gdje polarni medvjedi love i žive.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene