Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boje bijele

Otkriće koje će spasiti milijune vrijedne umjetnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci za umjetnost već dugo pokušavaju ustvrditi razlog zbog kojeg pojedini van Goghovi najcjenjeniji radovi postaju bijeli.

Istraživači sa Sveučilišta Antwerp ustvrdili su zbog čega pojedine boje na van Goghovim slikama izbijeljuju.

Kako bi pronašli razlog iza ovog fenomena, belgijski istraživači ispitali su mali bijeli dio jedne od van Goghovih slika, piše News.com.

Pročitajte i ovo Otkrivena tajna Vincent Van Gogha - 6 Vincent Van Gogh Povjesničari sasvim slučajno otkrili tajnu staru 130 godina: "Ovo je nešto vrlo dirljivo, možemo se staviti u kožu tog nevjerojatnog slikara" Bizarnosti o bojama (Foto: AFP) Samo nek' je šareno Deset nevjerojatno bizarnih činjenica i misterija vezanih za boje: Znate li za ljude koji čuju boju?

Ispitujući spektar pod mikroskopom koristeći rendgenski laser, istraživači su bili u mogućnosti ustanoviti koje je minerale sadržavala slika. Otkriveno je kako su pjegice originalno crvene te da su sadržavale posebnu vrstu olova. Znanstvenici su objasnili da je to bila jedan od prvih sintetičkih boja te ju je van Gogh volio koristiti.

FOTO Slavna slika skrivala posljednju tajnu Vincenta Van Gogha?

Međutim, ono što on tada nije znao jest da ono izbijeljuje boje kada su izložene svjetlu. Istraživači se nadaju da će ovo otkriće imati širi utjecaj na konzerviranje umjetnina.

Znajući da bi rijetki mineral u crvenoj mogao izblijedjeti iz boje, nadaju se da će van Goghove slike biti drugačije izložene svjetlosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene