Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fenomen usred pustinje

Pogledajte kako izgledaju 'vrata pakla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pustinji Karakum nalazi se krater koji gori bez prestanka već 41 godinu. Za to su odgovorni Sovjeti koji pokušali spriječiti ekološku katastrofu.

U pustinji Karakum u Turkmenistanu, u blizini sela Darvaza nalazi se ogroman gorući krater u zemlji širine 100 metara. Lokalno stanovništvo ovaj krater naziva 'vratima pakla' jer vatra u njemu gori neprestano već 41 godinu.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Zanimljivo je da 'vrata pakla' nisu prirodni fenomen nego posljedica industrijske nesreće. Naime, sovjetski geolozi su 1971. godine bušili površinu zemlje na području ove pustinje, te su bušenjem slučajno nabasali na podzemnu špilju punu zemnog plina koja se urušila, te za sobom povukla i strojeve koji su uzrokovali ovu nesreću.

Iz novonastalog kratera velikom se brzinom počeo izdizati oblak smrtonosnog plina, te su ga Sovjeti zapalili kako bi spriječili ekološku katastrofu. Krater od tada nije prestao gorjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene