Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak za energiju

Pločnik proizvodi struju iz ljudskih koraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pločnici koji konvertiraju energiju iz ljudskih koraka u struju planiraju se komercijalizirati za Olimpijske igre u Londonu 2012.

CNN donosi članak o sistemu koji se zove PaveGen te radi na principu pretvaranja kinetičke energije koju proizvodi ljudski korak, odnosno stajanje na površini pločnika.

Pročitajte i ovo Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost" Javna rasvjeta - 3 KAKO DOSKOČITI POSKUPLJENJIMA Visoki računi za struju gase javnu rasvjetu: Pogledajte što hrvatski gradovi rade da bi uštedjeli, neki su štedljiviji od - Njemačke

Ploče također mogu tri dana čuvati energiju, sudeći po kreatoru sustava.

U njihovoj prvoj javnoj uporabi, 20 ploča biti će postavljeno preko centralnog pješačkog prijelaza između londonskog olimpijskog stadiona i nedavno otvorenog shooping centra koji očekuje 30 milijuna posjetitelja u prvoj godini.

Veliki potencijal ljudskih koraka

'To bi trebalo biti dovoljno za pokrivanje energije rasvjete ispred centra', rekao je Laurence Kemball-Cook, 25-godišnji inžinjer koji je razvio prototip još tijekom zadnje godine studija 2009. godine.

'Nedavno smo se vratili sa festivala gdje smo imali preko 250.000 koraka što je dovoljno da napuni 10.000 mobilnih telefona', tvrdi Kemball.

'Ovo je odličan način da upoznamo ljude sa održivim razvojom, da se više uključe u pitanje održivosti, da se osjećaju kao da su dio rješenja', izjavio je.

Gledajući u budućnost, nada se da će pločnik koji proizvodi energiju postati sastavan dio svijeta, pogotovo u prostorima velike posjećenosti, kao primjer navodi slumove u Mumbaiju.

'Prosječna osoba napravi 150 milijuna koraka u svom životu, samo zamislite potencijal', rekao je za kraj.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene