Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost je u Sahari

Najveća vruća pustinja na Zemlji mogla bi uskoro strujom opskrbljivati milijune domova u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzorcijum programera čiste energije se prijavio za izgradnju ogromne solarne elektrane na rubu Sahare, koja bi s Europom bila povezana nizom podmorskih kabela i koja bi mogla napajati pet milijuna domova.

TuNur svoj projekt planira realizirati u Tunisu, gdje planira ostvariti golemi potencijal solarne energije. TuNur je stoga ministarstvu energije tamošnje vlade predstavio projekt u sklopu kojeg će na jugozapadu Tunisa biti izgrađena elektrana koja će moći proizvesti 4,5 GW snage.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Prosvjedi u Europi - 2 nezadovoljstvo se širi Ne jenjavaju prosvjedi u Europi: "Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag"

Izvršni direktor Kevin Sara tvrdi da bi izvornih 250 MW bilo dovoljno da do 2020., putem interkonektora na Malti napaja Europu. To bi značilo da bi dodatnih 1.000 GWh čiste energije Europi bilo dostupno na godišnjoj razini. Italija i Malta već su povezane putem 95 kilometara dugih kabela koji su izgrađeni 2015., stoji u članku Euractiva.

Čak i na početku razvijanja, što bi koštalo oko 1,6 milijardi eura, ovo bi bila jedna od najvećih elektrana ovog tipa na svijetu. TuNur projekt nada se izbjeći sudbinu jednako ambiciozne DESERTEC inicijative, koja nije ostvarena jer su 2013. mnogi ulagači odustali. Taj projekt započeo je 2009., s ciljem da promovira projekt vrijedan 400 milijardi eura koji je do 2050. trebao biti izvor 15 posto europske energije.

Sara inzistira da je TuNur bolje pripremljen za nadolazeće prepreke, te dodao da je DESERTEC bio "veliki konzorcij kompanija koje su bez ikakvog plana tražile poslovne prilike".

Solarna elektrana veličine Malte

TuNur planira iskoristiti ogromnu količinu svjetla i veliku površinu koja nije prigodna za poljoprivredu. Najambicioznija verzija ovog plana sadrži nacrt solarne elektrane koja bi pokrivala 25.000 hektara, što je područje gotovo jednako veliko kao i Malta.

Drugi dio plana je gradnja tornjeva koncentrirane solarne energije (CSP) koji imaju kapacitet 2.25 GW, i koji bi bili povezani s Italijom kabelom koji bi godišnje dostavio 9.000 GWh. Ovaj kabel, dug 600 kilometara, je već niz godina u stadiju razvijanja, i trenutačno ga, kao projekt od opće važnosti, evaluira EU. Postavljanje trećeg kabela, koji bi povezivao Tunis i Francusku, uključuje gradnju tornjeva koji bi povećali kapacitet do 4.5 GW.

Projekt koji će napajati pet milijuna europskih domova

TuNur tvrdi da bi njihov projekt, putem sedam milijuna električnih prijemnika, mogao napajati pet milijuna domova u Europi.

Kada bi TuNurov plan da doda 4.5 GW obnovljive energije postao stvarnost, tada bi se i plan EU-a da poveća proizvodnju obnovljive energije lakše ostvario, pogotovo kada se uzme u obzir da se prvotna faza plana može ostvariti do 2020., kada EU planira razinu potrošnje obnovljive energije povećati na 20 posto.

Iako su se i TuNur i DESERTEC suočili s kritikama i optužbama za "kolonizaciju", predstavnici TuNura inzistiraju da će njihov plan spriječiti dezertifikaciju i minimalizirati potrošnju vode. Jedna studija predviđa da bi ovaj projekt mogao stvoriti 2.000 direktnih i 20.000 indirektnih radnih mjesta.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene