442882
442882
442882
442882
442882

KODIRANA PORUKA Marsovci nam se obraćaju Morseovom abecedom?

  • , 11.07.2016., 22:43
  • Autor:
  • komentara

Poruka s Marsa ili prirodna pojava?

 
 
 
 
Pješčane dine s Marsa podsjećaju na Morseovu abecedu (Foto: NASA)
Pješčane dine s Marsa podsjećaju na Morseovu abecedu (Foto: NASA)

Na prvi pogled izgleda kao da Marsovci žele uspostaviti komunikaciju - i to Morseovom abecedom. Ipak, riječ je o pješčanim dinama koje se prostiru duž Crvenog planeta.

Stručnjaci vjeruju kako ograničene količine pijeska na tom području utječu na stvaranje ovih neobičnih uzoraka koje oblikuju vjetrovi na Marsu.

Pješčane dine s Marsa podsjećaju na Morseovu abecedu (Foto: NASA)

Ove zanimljive fotografije snimljene su u blizini južnog pola na Marsu, a prema mišljenju stručnjaka s Hi-RISE operacije vjerojatno je neki stari krater utjecao na povlačenje pijeska te na stvaranje ovakvih tvorevina koje nalikuju crtama i točkicama, baš poput Morseove abecede.

Istraživači su nedavno otkrili i dine koje u velikoj mjeri nalikuju onima koje se stvaraju na dnu mora, piše Daily Mail.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se