Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerojatno ih niste znali

Pet zanimljivih činjenica o kuhanom vinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuhano je vino uglavnom bezopasan užitak, ali šećer, alkohol i prljave čaše imaju svoje rizike.

Kuhano vino glavno je piće za vrijeme zime i božićnih i novogodišnjih blagdana. Međutim, najčešće se na sajmovima pije jeftino vino, čiji se okus pokušava prikriti začinima i velikom količinom šećera. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovom zimskom piću.

Pročitajte i ovo Piće na polici trovanje pićem Kakva je to lužina pronađena u uzorku iz Rijeke? Stručnjak pojašnjava detalje Coca-Cola zgrada čekaju se odgovori Coca-Cola se oglasila drugi put danas: "U potpunosti razumijemo uznemirenost..."

1. Kuhano vino postoji duže nego božićni sajmovi
Ljudi su već u antičko doba u vino stavljali papar, lovor i šafran, a zaslađivali ga medom. Barem tako piše u najstarijoj ljudima poznatoj kuharici 'De re coquinaria' (O kuhanju). Danas, pak, recepata za kuhano vino ima otprilike koliko i božićnih sajmova. Međutim, jedno je uvijek isto. Temelj je crno ili bijelo vino, u koje se potom dodaju različiti začini poput šećera, cimeta, kriški limuna, a onda ga se zagrijava. Cijela mješavina ne bi trebala biti toplija od 80 stupnjeva Celzijevih, jer sve toplije od toga alkohol pretvara u paru, koja kvari okus. Svježe kuhano vino ima živu crvenu boju, a što duže stoji, boja se lagano pretvara u smeđu.

2. Kuhano vino bi se moglo zvati i vino za 'hlađenje'
Vruće kuhano vino pije se pri niskim temperaturama kako bi se ugrijali. Međutim, radi se o mitu. Iako alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, pa se u kratkom roku doista i osjećate ugrijanima, u isto vrijeme ta se toplina stvara iz topline vašega tijela. Unutarnji se organi ne zagriju dovoljno brzo pa prijeti i hipotermija. To je jedan od razloga što se alkoholizirane osobe vrlo brzo smrznu ukoliko padnu u snijeg ili zaspu vani za vrijeme zime.

>> Ovo su najapsurdnija imena u 2012. godini!

3. Kuhano vino brže 'puca'
Ova mješavina alkohola i začina puno brže daje osjećaj pripitosti. To leži u tome da zbog topline krv puno brže kola tijelom, a samim se time i alkohol. Šećer još više ubrzava kolanje alkohola krvlju. Međutim, ono što je često kod kuhanih vina jest to da su pravljeni od vina lošije kvalitete, koje uzrokuje mamurluk, piše Focus. Posljedice pretjerane konzumacije budu glavobolja, mučnina i umor.

4. Opasnost od keramičkih šalica
U Hrvatskoj se kuhano vino, srećom, ne ispija iz keramičkih šalica, već iz stiropornih čaša za jednokratnu uporabu. Međutim, ukoliko se odlučite Advent provesti u Beču ili negdje u Njemačkoj, vino ćete piti iz keramičkih šalica, što može biti opasno. Naime, obzirom da kroz božićne sajmove prođe veliki broj ljudi, ugostitelji šalice najčešće samo isperu u vodi i ne operu ih temeljito. To povlači brži prijenos bakterija i herpesa.

5. Sol je najbolje rješenje za uklanjanje mrlja od vina
Jedino do danas poznato rješenje za uklanjanje mrlja od kuhanog vina jest stari kućanski recept - sol. Međutim, i ovaj recept ima svojih manjkavosti. Naime, sol bi se morala odmah nanijeti na mrlju i četkanjem bi ona nestala. Ukoliko je mrlja već suha, sol će pomoći samo djelomično, pa će ostati ružičasta mrlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene