Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća grčka grobnica

Pet tijela otkriveno u grobnici iz Aleksandrovog doba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostaci najmanje pet osoba otkriveni su u drevnoj grobnici na sjeveru Grčke koja potječe iz vremena Aleksandra Velikog, objavilo je u ponedjeljak grčko ministarstvo kulture.

DNA analiza pokazala je da kosturi otkriveni prošle godine u gradu Amfipolu pripadaju ženi od 60 godina, dvojici muškaraca između 35 i 45 godina i djetetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Podaci o petoj osobi su nepoznati, jer je tijelo bilo kremirano, kažu u ministarstvu. Iz grobnice je izvađeno oko 550 dijelova kostiju, a testirano i katalogizirano je 57. Najveća grobnica ikad otkrivena u Grčkoj duga je 500 i duboka 33 metra.

Aleksandar Veliki je umro u Babilonu u dobi od 32. godine, a neki stručnjaci nagađaju da je pokopan u Aleksandriji u Egiptu.

Je li riješena jedna od najvećih zagonetki svjetske arheologije?

Supruga Roksana i sin Aleksandar izbjegli su nakon njegove smrti u Amfipol i tamo pogubljeni zajedno s Aleksandrovom majkom, bratom i šogoricom, pa dio stručnjaka vjeruje da bi u tom gradu mogli biti njihovi posmrtni ostaci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene