Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponedjeljak skok s 36,5 km

Pet pogibelji koje prijete skakačima 's ruba svemira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje ljudi skaču s padobranom na visini od čak 20 do 40 tisuća metara te u specijalnom zaštitnom odjelu slobodno padaju na Zemlju. Na, ovako veliku visinu odvoze ih posebne kapsule pričvršćene na veliki balon punjen helijem.

U ponedjeljak bi Felix Baumgartner trebao pokušati oboriti rekord u ovoj neobičnoj 'disciplini' i skočiti s visine od 36 i pol kilometara.

Pročitajte i ovo Padobrancu se nije otvorio padobran Skok iz aviona Panika na visini od 500 metara: Vojnik čudesno preživio nakon što mu se nije otvorio padobran Ilustracija Stravična tragedija Poginula 21-godišnjakinja: Prvi put je skakala padobranom. Jedan detalj koji je procurio zvuči nevjerojatno

Slobodan pad s takve visine traje ukupno oko 5 i pol minuta, nakon čega se na visini od 1500 metara otvara padobran koji padobranca spušta na Zemlju.

Rekord u ovoj vrsti skakanja, koji će Baumgartner pokušati srušiti, drži Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. Kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

Ipak, ova vrsta ekstremnog sporta vrlo je opasna i mnogo toga može poći po zlu, a ovo su samo neke od komplikacija koje ove skakače mogu stajati života, piše National Geographic.

1. Na velikoj visini čovjekova krv može proključati

Atmosfera na 20.000 metara može uzrokovati ključanje krvi, ukoliko čovjek nije pravilno zaštićen. Ovi skakači zato moraju imati hermetički zatvoreno odijelo, a kapsula u kojoj putuju na veliku visinu stalno je pod tlakom koji stvara atmosferu na koju je čovjek navikao. Čak i najmanja pukotina na ovom zaštitnom odijelu možei izazvati gotovo trenutačnu smrt.

2. Ekstremna hladnoća mogla bi oštetiti balon letjelice

Kapsule s balonom moraju proći kroz tropopauzu, granični sloj između troposfere i stratosfere, gdje je temperatura između -46 i -57 stupnjeva Celzijusa. Budući da kapsula putuje sporo, velika bi hladnoća mogla oštetiti balon koji podiže kapsulu. Prilikom spuštanja na Zemlju, skakač u zaštitnom odijelu tropopauzu prolazi za svega nekoliko sekundi, čime se smanjuje opasnost od oštećenja koja mogu prouzročiti ekstremne temperature.

>> Padobranci se sudarili samo 15 metara od tla, jedan poginuo!

3. Jak vjetar mogao bi otpuhati skakača s njegove putanje

Potrebno je puno strpljenja kako bi se dočekali odgovarajući vremenski uvjeti. Prilikom ovakve vrste skakanja, nekoliko balona prati vremenske prilike i vjetrove u svakom sloju atmosfere, s ciljem izbjegavanja opasnosti od udara vjetra.

4. Skakač bi mogao uletjeti u smrtonosan vrtlog

Najveći rizik tijekom spuštanja je vrtnja skakača oko svoje osi. Skakač bi mogao izgubiti kontrolu nad svojim slobodnim padom i početi se rotirati, pri čemu bi mu se glava i stopala vrtjeli oko trupa. Ovakva centrifuga odvlači svu krv u skakačevu glavu i stopala. Pri brzini od 970 kilometara na sat, skakač bi mogao dostići čak 180-250 okretaja u minuti! Kao posljedica mogla bi se pojaviti glavobolja, otežano disanje, nesvjestica, pa čak i prsnuće očiju.

5. Prestizanje brzine zvuka moglo bi izazvati još nepoznata oštećenja

Skakač pri skoku s visine od 30-ak kilometara, ubrzava od 0 do 690 kilometara na sat za samo 40 sekundi. Ono što je također zabrinjavajuće su vibracije uzrokovane zvučnim valovima koji bi mogli prouzročiti unutarnje ozljede.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene