Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A s njom i vaša težina

Patuljak je dokazao: Zemljina gravitacija varira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako na Južnom polu nema vrtova, tamo se našao jedan vrtni patuljak i to u znanstvene svrhe.

Naime, znanstvenici su ga iskoristili kako bi pokazali varijaciju Zemljine gravitacije. 'Većina ljudi ne shvaća da Zemljina gravitacija lagano varira. Jedan od glavnih razloga leži u različitom obliku našeg planeta. Vjerovali ili ne, Zemlja je krumpirastog oblika zbog čega vam težina zbog gravitacije varira za pola posto, ovisno o tome gdje se nalazite', rekao je Tommy Fimpel, koordinator eksperimenta.

Pročitajte i ovo Probna svadba - 1 ISTRAŽUJE SE ŠIRENJE VIRUSA VIDEO Dnevnik Nove TV na prvoj legalnoj svadbi u Hrvatskoj od početka pandemije: Sve je isto kao na pravoj, ali nedostaje jedan detalj Dino Goleš i Žaklina Troskot ZA POVRATAK NA STARO NORMALNO Pogledajte gdje će se održati prvi COVID-domjenak: "Veliko je zadovoljstvo organizirati party nakon 14 mjeseci što smo sjedili doma"

>> Pogledajte kako topljenje leda djeluje na Zemljinu gravitaciju!

Na gravitaciju može utjecati i topljenje glečera, čime se objašnjava razlika u gravitaciji na području Kanade. 'Mislili smo da će naš eksperiment s patuljkom biti zabavan način da izmjerimo fenomen', dodao je Fimpel. Znanstvenici su s patuljkom obišli pola svijeta i marljivo bilježili promjenu njegove težine. Primjerice, patuljak je na Južnom polu težio 309,82 grama, dok je u Japanu imao 307,9 grama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene