Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Patek Phillipe

Ukleti sat kupio je novi kupac - Stari je misteriozno preminuo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo nekoliko sati prije nego što je neimenovani kupac kupio 'ukleti sat', šeik Saud bin Mohamed al Tani, dosadašnji vlasnik i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, preminuo je misteriozno u svom domu u Londonu.

Sat Patek Philippe iz 1933., poznat je kao najskuplji, najsloženiji, najljepši sat na svijetu, ali i kao 'sveti gral među satovima'. Manje je poznato da sat nosi jednu vrstu prokletstva za vlasnike, piše Forbes.

Pročitajte i ovo Deseci ozlijeđenih u nesreći trajekta Drama u Napulju VIDEO Trajekt se zabio u pristanište u popularnoj turističkoj destinaciji: Velik je broj ozlijeđenih Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći

Prije nekoliko je dana prodan za 15 miliijuna funti (oko 143 milijuna kuna). Samo nekoliko sati prije nego što ga je kupio neimenovani kupac, posljednji vlasnik sata, šeik Saud bin Mohamed al Tani (48), preminuo je misteriozno u svom domu u Londonu. Još se ne zna uzrok smrti.

Šeik ga je kupio prije 15 godina za 11 milijuna dolara i bio je dio njegove neprocjenjive privatne kolekcije.

Što kada bi se svi satovi svijeta pokvarili!?

Sat Patek Philippe iz 1933. ima svoju dugu priču. Njegov prvi vlasnik, bankar Henry Graves, u najvećoj tajnosti ga je naručio od Pateka Phillipa 1925. Graves je želio imati 'najkompliciraniji sat na svijetu', koji će imati dva lica i čak 24 dodatna podešavanja. Za izradu ovog sata, trebalo je osam godina.

Jedno lice sata je trebalo pokazivati sve Mjesečeve faze, dok drugo zalazak i izlazak Sunca u New Yorku. Imao je alarm, štopericu i kalendar.

Međutim, sedam mjeseci nakon što je Graves dobio sat, umro je njegov najbolji prijatelj. Nekoliko mjeseci kasnije njegov sin George poginuo je u prometnoj nesreći. Bio je to drugi Henryev sin koji je izgubio život na ovaj način.

Graves je počeo sumnjati da mu najkompliciraniji sat na svijetu donosi nesreću. Navodno je jednom prilikom, dok je bio na jahti, rekao: 'Ova stvar mi ne donosi ništa osim nesreće', te zamahnuo rukom kako bi ga bacio u vodu. Ali njegova kćer koja je bila s njim spriječila ga je u tome.

Sljedećih nekoliko godina sat je bio kod nje, a potom ga je poklonila svom sinu. On ga je prodao jednom industrijalcu iz Illinoisa za 200.000 dolara. Sve do 1999. godine sat je bio izložen u muzeju u Ilinoisu, a zatim je prodan šeiku za 11 milijuna dolara.

On je sat obožavao, a izvori bliski njemu kažu da mu se svakodnevno divio. Prodajom sata, ugasio se i njegov život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene