Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži slabosti sustava

Ova 31-godišnjakinja razmišlja kao haker i, vjerovali ili ne, radi za VAS!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najboljih stručnjakinja za online sigurnost na svijetu kaže da do fakulteta nije ni 'taknula' kompjuter.

Parisa Tabriz je 'Google princeza'. Ona je jedan od vrhunskih stručnjaka za sigurnost koji traže slabosti web tražilice prije nego što bi eventualne nedostatke pronašli hakeri.

Ova je 31-godišnjakinja članica tima od 30 'dobrih hakera' koji štite Google Crome i milijarde njihovih korisnika od online-kriminalaca, piše Daily Mail.

Žene su u IT industriji slabo zastupljene. Primjerice, u Googlu žene čine tek 30 posto zaposlenika pa je tim više Parisa Tabriz sa zvanjem inženjera za sigurnost 'rijetka ptičica' i pionirka koja će vjerojatno i drugim ženama otvoriti mogućnost da rade taj posao.

'Prije 50 godina sličan je postotak žena radio u medicini i pravu. No to se promijenilo. Tehnologija je jedno od najbrže rastućih područja i zato treba puno raditi da bi se držao korak', kazala je Tabriz.
Njezin početak u Googleu nije bio nimalo lagan. Ponudili su joj posao odmah nakon diplome, 2007. godine, no jedan joj je kolega u lice rekao 'znaš, dobila si ga samo zato što si žena'.

Besplatan smještaj i hrana: Oni rade i ŽIVE u Googleu!

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

'On je to rekao naglas, no mnogi su to mislili, a ja sam sumnjala da u njegovim riječima možda ima i istine', kazala je.
Zanimljivo je da do fakulteta nije ni 'taknula kompjuter', a 2012. bila je na Forbesovoj listi 30 osoba mlađih od 30 godina u informatičkoj tehnologiji, uključujući i osnivača Facebooka Maka Zuckerberga.

Njezina sposobnost da razmišlja kao haker brzo joj je donijela napredovanje u Googleu, a danas podučava druge kako da razmišljaju kao cyber-kriminalci da bi mogli spriječiti njihove napade.

Google inače daje nagradu do 30 tisuća dolara (160 tisuća kuna) za dojave o virusima koji bi mogli ugroziti Crome. Do sada su platiti oko 1,25 milijuna dolara. Tabriz kaže kako danas hakiranje može biti vrlo ružno, što je pokazao najnoviji slučaj krađe golih fotografija slavnih osoba.

'Bila sam tužna. Mislim da mi hakeri trebamo bolji PR da pokažemo kako nismo takvi', poručila je 'Google princeza'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene