Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne bespilotne letjelice

FOTO Golema slika dječaka - hoće li im pomoći?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje upravljaju dronovima svoje mete gledaju kao na bube koje trebaju uništiti nebi li se na neki način emocionalno ogradili od užasa koji ostavljaju iza sebe. Aktivisti su se zato odlučili na ovo...

Oko 900 odraslih i više od 300 djece ubijeno je u napadima dronova, odnosno bespilotnim letjelicama, diljem Pakistana za koje Amnesty International tvrdi kako su često povezani s ratnim zločinima, piše The Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

VIDEO 9-mjesečni dječak pred sudom zbog prijave za pokušaj ubojstva!

Američko ministarstvo obrane u jednoj je studiji objavilo podatak kako je kod osoba koje upravljaju takvim letjelicama razvijen poremećaj koji se javlja i kod vojnika na bojištima. Pate od mentalnih zdravstvenih problema, PTSP-a, depresije i anksioznosti.

Također se navodi u studiji da ljudi koji upravljaju dronovima svoje mete gledaju kao na bube koje trebaju uništiti nebi li se na neki način emocionalno ogradili od posljedica napada iza kojih ostaju brojne nevine žrtve.

Ne bi li stali na kraj napadima, nakon objavljivanja ovih podataka, grupa aktivista postavila je veliki plakat s licem dječaka u polju u Khyber Pakhtunkhwa neposredno pokraj jedne takve baze koja je na meti dronova.

Pakistan: Mušaraf optužen za 'veleizdaju'

Plakat visok 27 i širok 18 metara prikazuje lice djeteta čiji su roditelji pogunuli u napadu samoupravljive naoružane bespilotne letelice, dron.

Cilj ovog plakata je 'humanizirati' osobe koje njima upravljaju ali i upozoriti da su žrtve takvih napada većinom civili, među kojima i djeca. Nadaju se kako će ovim potezom potaknuti kreatore politike na dijalog ne bi li na koncu napadi dronova prestali, a životi nevinih civila bili spašeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene