Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od šoka do divljenja

Ovo su najneobičnije pojave 2013-te

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno je bilo događaja u protekloj 2013. godini koji su nas ostavljali bez daha, šokirali, zaprepastili ili zatekli na bilo koji drugi način. Na našu redakciju pao je nimalo lagan zadatak izbora najboljih.

Od meteora iznad Čeljabinska, preko neočekivanih situacija do devastirajuće sile prirode, donosimo vam 12 najneobičnijih pojava u 2013. godini. Nije bilo lako odabrati, a izbor je bio velik. Redni brojevi u pregledu su radi forme, a ne važnosti događaja. Koji je po vama bio najvažniji, prosudit ćete sami.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve češći problem Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ Obnovljena prometnica oko jarunskog jezera - 1 Na otvorenju Pogledajte novo ruho Jaruna: Stiže i velika novost

1. Snimatelj divljih životinja iz Škotske doživio je u siječnju 2013. nezaboravan susret s jednim od najubojitijih kopnenih grabežljivaca na svijetu. Gordon Buchanan je u najsjevernijem dijelu škotske snimao polarne medvjede, a za nagradu je snimio nevjerojatan video i ralje polarnog medvjeda kako pokušavaju probiti kupolu u kojoj se nalazio.

2. U veljači 2013. godine turisti su u Kaliforniji smnimili jedan rijetko viđen prizor, takozvani superpod dupina, odnosno jato tisuća tih morskih sisavaca. Turisti snimili su jata dupina nedaleko od obale San Diega. Jato dupina bilo je dugačko čak 11 kilometara i sastojalo se, prema nekim podacima, od 100.000 dupina.

3. Evo i jednog fenomena iz Rusije, o kojem su protekle 2013. pisali svi svjetski mediji, a to je selo Ojmjakon. U Ojmjakonu prosječna temperatura u siječnju iznosi -50 stupnjeva, a najniža ikad zabilježena temperatura u tom selu bila je čak -71,2 stupnja. Mjesto se nalazi na 750 metara nadmorske visine, a dužina dana varira od svega 3 sata u prosincu do 21 sata tijekom ljeta. Ojmjakon isto tako predstavlja i veliki temperaturni kontrast. U lipnju, srpnju i kolovozu temperatura zraka često je preko 30 stupnjeva. Naziv 'ojmjakon' znači 'voda koja se ne ledi'.

4. U veljači je planinare tijekom jednog vikenda iznenadio neobičan prizor na DInari. Jozo Vitić i Ivan Zebić su na nadmorskoj visini 1369 metara zatekli zatekli udubinu promjera pet i dubine tri metra. neobično je bilo to što je svjetlila. Planinari su bili uvjereni da je tu rupu netko odabrao za logorovanje te da je izvor svjetlosti vatra ili neka lampa, no kako su se približili rupi ostali su zatečeni spoznajom da u rupi nema ničeg osim snijega.

5. Jedan je ribar u vodama Meksičkog zaljeva u ožujku naišao na dvoglavog morskog psa. Otkrio ga je u utrobi odrasle ženke koju je ulovio tijekom rutinske ribarske ekspedicije. Oceanolog Michael Wagner tad je za NBC rekao kako je sasvim sigurno riječ o jednom od iznimno rijetkih prirodnih fenomena. Ne treba čuditi da se našao u našem pregledu godine.

6. U pustinji Karakum u Turkmenistanu, u blizini sela Darvaza nalazi se ogroman gorući krater u zemlji širine 100 metara. Lokalno stanovništvo ovaj krater naziva 'vratima pakla' jer vatra u njemu gori neprestano već 41 godinu. Za to su odgovorni Sovjeti koji pokušali spriječiti ekološku katastrofu.

Zanimljivo je da 'vrata pakla' nisu prirodni fenomen nego posljedica industrijske nesreće. Naime, sovjetski geolozi su 1971. godine bušili površinu zemlje na području ove pustinje, te su bušenjem slučajno nabasali na podzemnu špilju punu zemnog plina koja se urušila, te za sobom povukla i strojeve koji su uzrokovali ovu nesreću.

Iz novonastalog kratera velikom se brzinom počeo izdizati oblak smrtonosnog plina, te su ga Sovjeti zapalili kako bi spriječili ekološku katastrofu. Krater od tada nije prestao gorjeti.

7. Neobičan fenomen dogodio se i na jezeru Mille Lacs u američkoj saveznoj državi Minnesoti, gdje se led s obale počeo približavati kućama. Fenomen je zabilježen u svibnju, a čitav prizor izgledao je kao da se glečer približava kućana oko jezera. Stradao nije nitko u ovom neobičnom prirodnom fenomenu, ali je jedna kuća pored obale pretrpjela štetu.

8. Protekle 2013. godine otvprilo se mnogo rupa u tlu, a jedna takva je nasred raskrižja u Rusiji gotovo progutala gradski autobus. Nesreća se dogodila u gradu Tambovu, udaljenom oko 400 kilometara od Moskve.

9. Naša iduća neobična pojava u ovom pregledu godine, opet ima više s čovjekovim djelima, nego prirodom. U engleskom gradiću Buxtonu postoji jezerce koje je donedavno bilo neodoljiva izgleda, no gotovo jednako otrovno poput izbjeljivača. Da bi odvratili kupače, gradske vlasti odlučile su se na drastičan potez. PH vrijednost vode u tom jezeru iznosi 11.3, a kako su se ljudi tamo opetovano išli kupati, gradske vlasti odlučile su tu 'plavu lagunu' obojati u crno. U jezeru se više nitko ne kupa.
 

10. U lipnju se najsjevernija točka na Zemlji, koja je inače uvijek prekrivena zaleđenim morem, pretvorila u malo jezerce omeđeno ledom. Prirodna je to i neobična pojava na sjevernom polu, koja je zavrijedila mjesto u našem pregledu godine.

11. Nekolicina znatiželjnika svjedočila je rijetkom prikazu destruktivne sile prirode na plaži pored francuskog gradića Saint-Jouin-Brunevala u srpnju protekle godine. 30.000 tona kamena u jednom trenutku se obrušilo na plažu i uz veliku buku, podigao se i velik oblak prašine, a sve su snimili spomenuti znatiželjnici, koji su od siline urušavanja odlučili napraviti taktičko povlačenje. Stijena je se u potpunosti razmrvila i nitko nije stradao.

12. Možda i najveći događaj što se pojava u 2013. godini tiče, bio je svakako meteor koji je eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska u veljači. Eksplozija se dogodila u atmosferi, a meteor je bio težak 12.000 tona i kretao se brzinom od 18,6 kilometara u sekundi. Udarni val od eksplozije napravio je ogromnu materijalnu štetu, a ozlijeđeno je preko 1.000 osoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene