Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morska pjena

Ovo nije snijeg!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatan prizor u engleskom gradiću Cleveleysu kod Blackpoola - morska pjena je prekrila ulice i paralizirala promet u blizini obale.

Stručnjaci procjenjuju da je gusta pjena koju je vjetar 'lansirao' iz mora na ulice nastala prilikom raspadanja jedne vrste algi. U priloženoj snimci stječe se dojam da se radi o snijegu.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga

Stručnjaci kažu da se ista stvar događa jedanput ili dvaput godišnje. Intenzitet ovisi, a  pjena se ubrzo razgradi ne ostavljajući posljedice po okoliš, piše Guardian.

Radi se, kako su znanstvenici rekli za Guardian, o mrtvoj tvari algi koju s dna mora podigne plima potpomognuta jakim vjetrom. Kada se ta dva povoljna elementa 'poklope', zajedničkim djelovanjem ostaci algi u obliku pjene prekriju ulice Cleveleysa, a prizor tada izgleda dramatično.

Iako do sada nije bilo posljedica, svaki puta uzorci se uzimaju na analizu. I sada se očekuje potvrda da se ne radi o posljedici nekog zagađenja. No, znanstvenici se nadaju da će analizama doznati i kako i zašto se pjena uopće stvara kako bi možda mogli i  predvijeti 'nepogodu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene