Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dinosauri nisu na njemu

Ovo je popis izumrlih životinja koje danas možemo oživjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogu li izumrle vrste ponovno oživjeti? Dok je znanost kloniranja još uvijek u povojima, mnogi su znanstvenici uvjereni kako je oživljavanje izumrlih vrsta samo pitanje vremena.

Kako bi kloniranje izumrlih vrsta  postiglo, znanstvenici moraju pronaći savršeno očuvanu DNK, zato je oživljavanje nekih vrsta izglednije od oživljavanja nekih drugih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svinje, ovce... Odbor za poljoprivredu protiv kloniranja i klonova u prehrani Slika nije dostupna Zabranjen i uvoz Europska komisija zabranit će prodaju hrane od kloniranih životinja

Nekima možda odmah na pamet padaju dinosauri, no njihovo je oživljavanje jedan od težih pothvata zbog toga što je prošlo jako puno vremena otkad su nestali sa Zemlje, te je mala mogućnost da negdje postoji savršeno očuvana DNK dinosaura, piše Mother Nature Network.

1. Vunasti mamut

Početkom 2011. godine, japanski su znanstvenici najavili kloniranje vunastog mamuta u roku od pet godina. Iako vrijeme odmiče, uz malo sreće, ova bi životinja mogla postati prvim stanovnikom ZOO-a za izumrle vrste.

>> Južnokorejci i Rusi žele zajednički klonirati mamuta

Mamuti su odlični kandidati za kloniranje jer u arktičkim tundrama postoje brojni netaknuti primjerci njihove DNK. Još jedna stvar koja im ide u prilog je sličnost sa slonovima. Znanstvenici bi mogli obaviti svoj posao na način da slonica rodi malog mamuta.

2. Tasmanski tigar

Ova je životinja bila tipična za australsko podneblje, a izumrla je oko 1930. godine zahvaljujući neumornim krivolovcima. Budući da su izumrle tek nedavno, zasigurno postoje odlično sačuvani primjerci njihove DNK, ako nigdje drugdje onda u muzejima gdje se čuvaju preparirani primjerci ove životinje.

3. Pirinejski kozorog

Ukoliko ste mislili da je oživljavanje izumrlih vrsta nemoguće onda će vas ovo razuvjeriti. Znastvenici su uspješno stvorili klonirani fetus pirinejskog kozoroga koji je poživio samo sedam minuta, a bio je umetnut u maternicu obične domaće koze.

Posljednji pirinejski kozorog stradao je 2000. godine (zvala se Sheila) nakon što je na nju palo drvo.

4. Sabljozube mačke

Nismo baš sigurni da je kloniranje ovih mačaka najbolja ideja budući da su u pleistocenu sijali strah gdje god su se pojavili. Izumrle su prije 11.000 godina, a postoji nekoliko primjeraka odlično očuvane DNK ovih životinja.

5. Moa

Moa je velika ptica koja nije letjela, a nalik je današnjim emuima i nojevima. Budući da su ove životinje nestale prije nešto više od 600 godina, njihova jaja i perje i danas su odlično sačuvani. Znanstvenici su već dokumentirali nekoliko pokušaja kloniranja moa.

6. Dodo

Ptice dodo imaju jednu od najtragičnijih sudbina među svim izumrlim životinjama. Naime, ljudi su ih uspjeli istrijebiti u samo 80 godina nakon što su otkrivene. Razlog tome jest to što se ptice dodo nisu bojale ljudi, te su im vrlo lako prilazile zbog čega ljudima nije bilo preteško 'riješiti' ih se.

7. Gigantski zemljani ljenjivac

Kostur ove životinje na prvi bi vas pogled mogao podsjetiti na nekog velikog medvjeda, no najbliži današnji srodnik im je upravo troprsti ljenjivac. Zbog toga što imaju bliskog srodnika koji još uvijek hoda Zemljom, zemljani ljenjivac je odličan kandidat za kloniranje.

8. Papigica carolina

Ova je papigica nekoć bila jedina autohtona na području SAD-a, no tragičnu sudbinu ove životinjice zapečatili su svi koji su ju lovili zbog njenog lijepog šarenog perja. Neki znanstvenici kažu kako je kloniranje ove životinje već započelo.

9. Vunasti nosorog

Do prije 10.000 godina vunasti su nosorozi tumarali arktičkim snijegom, a njihova pojava zabilježena je i u crtežima na zidovima francuske špilje Chauvet-Pont-d'Arc. Odlično sačuvani primjerci pod arktičkim snijegom mogli bi ga pogurati na listi potencijalnih kandidata za kloniranje.

10. Irski los

Iako se zove los, nedavne su analize pokazale kako je ova životinja zapravo jelen i to najveći jelen koji je ikada hodao našim planetom. Rogovi su mu mjerili i više od 3,5 metara u širini.

11. Riječni dupin

Ova je životinja izumrla isključivo zahvaljujući ljudskom faktoru i to prije nepunih 7 godina. No, i kod ovig dupina se postavlja pitanje bi li ih trebalo klonirati budući da je rijeka Jang tze u kojoj su inače živjeli, izuzetno zagađna.

12. Huia

Huia je bila ptica jedinstvena oblika kljuna, zavinutog prema dolje. Izumrla je također zahvaljujući ljudskom faktoru, a budući da je to jdan od zaštitnih simbola Novog Zelanda pokrenut je projekt za njihovo kloniranje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene