Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bila spojena s Europom

Geološki Brexit - Nije prvi put da se Britanija odvaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija sada je počela formalni proces napuštanja EU, ali znanstvenici tvrde da imaju dokaze o mnogo ranijem "Brexitu".

Zaključili su da je tanki sloj zemlje nekada Britaniju fizički spajao s Europom, ali je uništen. Prije 450 tisuća godina velika rijeka je preplavila taj dio kopna te oštetila poveznicu, a velika poplava u kasnijim godinama je potpuno otvorila tjesnac Dover.

Pročitajte i ovo Marin Miletić, Marija Selak Raspudić "Pogrešno se izrazila" Raskol u Mostu? Miletić prozvao Selak Raspudić zbog izjave o pobačaju, ona mu odgovorila: "U najtežoj sam izbornoj jedinici" Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja program predstavio Grmoja Most ima prijedlog za smanjenje jedne od najvećih ovisnosti: "Zabranit ćemo reklamiranje i ograničiti broj aparata"

Ožiljci ovih događaja mogu se naći na morskom dnu Engleskog kanala. Profesor Sanjev Gupta s fakulteta u Londonu, koji je vodio istraživanje kaže: "Ovo je uistinu jedan od temeljnih događaja za SZ Europu i sigurno definirajući događaj u britanskoj povijesti. Da se ovo nije dogodili, Britanija bi uvijek bila povezana s kontinentom."

Prije više od pola milijuna godina, usred Ledenog doba, zemljani most povezivao je jug Engleske i sjever Francuske. Tik do njega je bilo ogromno ledeno jezero koje je bilo rub još većeg ledenog pokrivača koji je pokrivao veći dio Europe. Vjeruju da se ovo jezero počelo prelijevati te ogromnim količinama vode počelo "rušiti" most.

Prije nekoliko desetljeća, inžinjeri koji su mjerili morsko dno, otkrili su niz velikih podvodnih rupa. Tek sada je ustanovljeno kako su zapravo nastale. "Ove rupe su sada popunjene sedimentom, ali zanimljivi dio je taj da one nemaju linearne značajke kao kanjoni i doline, nego su izolirana udubljenja", rekao je profesor Gupta. "Javljaju se u nizu. Protežu se čitavim kanalom i ogromne su, 100 metara duboke i više stotina metara, neke i kilometara široke. Možemo ih gledati kao ogromne bazene. Uvjereni smo da je voda prelijevala preko drevnog mosta te u nizu vodopada, erozijom urezala ova udubljenja."

Jenny Collier, kolegica profesora Gupte, kaže da nisu sigurni šta je izazvalo nagla prelijevanja jezera. "Možda je ogromni komad ledenog pokrivača upao u jezero te tako uzrokovao val koji je izrezbario put za ostatakv vode koja je uništila zemljani most."

Znanstvenici planiraju saznati kada se točno dogodio "geološki Brexit", to bi značilo kopanje dna kanala i analiziranje sedimenta. Iako Gupta priznaje da je to trenutno vjerojatno "prevelik zalogaj".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene