Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaslužan Google

Otkrivena tajna Rubikove kocke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna skupina znanstvenika uspjela je, uz pomoć Googleova super računala, izračunati da je svih 43.252.003.274.489.856.000 mogućih početnih pozicija Rubikove kocke moguće riješiti u 20 poteza za bilo koji početni raspored boja, izvijestili su mediji.

Matematičarima je to uspjelo nakon 30 godina istraživanja i pokušaja da se pronađe najmanji broj poteza za rješenje ove popularne mozgalice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG DUGOVA U ZDRAVSTVU Bunt protiv novih nameta: "Prvo začepite rupe kroz koje curi naš novac!" Slika nije dostupna Osmijeh od uha do uha Htjela je suprugu dokazati da je bedast zato što kocka i osvojila milijun dolara

Trodimenzionalnu kocku koju čini 26 manjih kocki izmislio je 1974. godien mađarski arhitekt i profesor Erno Rubik po kojemu i nosi ime. Kocka je u svijetu prodana u 350 milijuna primjeraka.

'Sve se kockice mogu složiti u 20 poteza', rekao je jedan od matematičara, Morley Davidson sa Sveučilišta Kent iz američke države Ohio, istodobno jedan od onih koji su najviše pridonijeli ovome istraživanju.

Znanstvenici su zaključili da je svaka od 43.252.003.274.489.856.000 mogućih početnih pozicija Rubikove kocke rješiva u 20 poteza, ali i to da postoji preko 43 milijarde pogrešnih poteza.

Najzaslužniji za rješenje problema Rubikove kocke je - Google, koji je na svojem računalu ponudio sve mogućnosti. Svjetski rekord u rješavanju poznate kocke do danas drži Nizozemac Erik Akkersdijk kojemu je za to potrebno 7,08 sekundi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene