Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masivni spremnik vode

Otkriće koje bi moglo 'promijeniti' kartu svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se nadaju da ovo otkriće može pomoći u rasvjetljavanju pitanja koja se tiču oceana.

Uskoro ćemo na kartu svijeta možda morati dodati još jedan 'ocean', međutim ovaj je skriven stotinama kilometara ispod površine naše planete.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Novo istraživanje tvrdi da je skriveni 'ocean' smješten u zemljinom plaštu na dubini od oko 640 kilometara ispod Sjeverne Amerike. Skriveni rezervora, navodno zaključan u plavom kristalnom mineralu, može držati tri puta više vode nego je ima u oceanima na površini zemlje.

Dokaze o postojanju masivnog spremika vode pronašli su istraživači sa Sveučilišta Northwest, na čelu sa Stevenom Jacobsenom.

Konačno objašnjeno: Ovako funkcioniraju El Niño i La Niña

Ovo otkriće moglo bi pomoći objasniti odakle je voda na Zemlji došla i kako podzemna voda utječe na pomicanje stijena u zemljinoj vanjskoj kori, piše Huffington Post.

'Geološki procesi na zemljinoj površini kao što su potresi i izbijanja vulkana izraz su onoga što se događa unutar Zemlje' kaže Jacobsen i nastavlja: 'Mislim da napokon vidimo dokaze za cijeli zemljin ciklus vode, što može pomoći u objašnjavanju golemih količina tekuće vode na površini našeg nastanjivog planeta. Znanstvenici su u potrazi za ovom nestalom dubokom vodom već desetljećima'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene