Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morski 'fenjeraš'

Upoznajte 'nindžu', nikad viđenu morsku psinu koja svijetli u mraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjeruje se da psina svijetli kako bi lakše došla do plijena.

Grupa morskih biologa iz Pacifičkog centra za istraživanje morskih pasa predstavila je svijetu prije nekoliko dana novootkrivenu vrstu morskog psa - nindžu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Australiji Novi napad na plaži: Morski pas ženu ugrizao za glavu Porukom do nezaboravnog iskustva - 5 mještani se organizirali Kada se on pojavi u blizini, stiže poruka na mobitel! "Bio je dovoljno blizu da ga čujete i pomirišite. To je nadmašilo sva očekivanja"

Ime toj psini su skovali malodobni rođaci istraživačice Vicky Vásquez, a u stručnu je literaturu uvrštena još i pod nazivom Etmopterus benchleyi, što je naziv osmišljen u čast Petera Benchleyja, autora Ralja.

Zanimljiv je detalj da i taj predator svijetli u mraku (poznajemo još 40 takozvanih morskih pasa 'fenjeraša'), no budući da ga znanstvenici još nisu dobili priliku detaljno pročiti, za sada nagađaju da je boja koju emitira oko sebe plava.

Selfie fotografije u 2015. odvele u grob više ljudi od morskih pasa

Nindža je dugačak oko pola metra, potpuno je crne kože, živi na dubini od od tisuću do tisuću i pet stotina metara, a čini se da ga je moguće pronaći jedino u Tihome oceanu.

Znantsvenici nažalost još uvijek ne znaju zašto točno 'fenjeraši' svijetle, međutim najlogičnija je pretpostavka da je priroda red tih morskih pasa takvima učinila kako bi čime lakše lovili.

Jedna je mogućnost da tako skrivaju svoje sjene od žrtava koje plivaju ispod njih, ali da se zaključiti i to da pomoću svjetla privlače manje ribe i ljuskare.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene