Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Atlasa oblaka online

Pogledajte dvije nove i bizarne formacije oblaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dramatično turbulentna formacija oblaka nazvana asperitas i bizarno cilindrični valjak oblak su među najnovijim dodacima u međunarodnom priručniku za identifikaciju oblaka.

Svjetska meteorološka organizacija je objavila novu, digitaliziranu verziju svog „International cloud atlas”, globalnog priručnika za meteorologe i ostale promatrače neba. To je prvo ažuriranje za atlas od 1987 i prvo izdanje koje je potpuno online. Izdanje također označava znamenit dan za ljubitelje i amatere iz udruge "Cloud Appreciation Society" koji su prvobitno otkrili i evidentirali asperitas formaciju oblaka.

Pročitajte i ovo Istanbul prekrio mrkli mrak usred dana ''Čudovište'' progutalo Sunce VIDEO Prestravljeni građani u Turskoj: Mrkli mrak usred dana progutao Istanbul Bolnica - 2 Ravnatelji u nedoumici Neke škole prelaze na online nastavu, a u bolnicama su sve veće gužve: ''Primjećujemo puno veći priljev bolesnika u našu hitnu službu''

"To je nova klasifikacija oblaka s kaotičnim i turbulentnim izgledom, koja je, bazirano fotografijama članova diljem svijeta, bila predložena Cloud Appreciation Societyju još 2008.", objavila je organizacija na svom blogu. "To je klasičan primjer građanske znanosti, u kojoj je promatranje od strane javnosti, omogućeno tehnologijom pametnih telefona i interneta, utjecalo na razvoj i doprinos ovom službenom atlasu."

Sistem klasifikacije oblaka u atlasu nije za one slabog srca. Postoji deset osnovnih kategorija vrsta oblaka koje obuhvaćaju svoje podvrste kategorizirane po određenim karakteristikama.

Sljedeći klasifikacijski sustav uključuje vrste oblaka, koji opisuju transparentnost i aranžman oblaka. Jedan oblak može imati više varijacija.

Novi Atlas oblaka ne mijenja bilo koju od temeljnih klasifikacija za oblake, ali zato dodaje nekoliko novih zapleta. Roll oblak, poznat kao volutus, definira se kao nova vrsta oblaka. Ti horizontalni, valjkasti oblaci stvaraju se gdje se spušta hladni zrak i potiskuje topao, vlažan zrak prema gore. Pod pravim uvjetima vjetra, atmosferska turbulencija kondenzira u cjevasti oblak koji izgleda kao da kotrlja preko neba.

Atlas također dodaje pet novih „dodatnih mogućnosti” u svom sustavu klasifikacije. Dodatneznačajke su neobični dijelovi ili prilozi oblacima. Valoviti nabori na donjoj strani oblaka, nazvani „asperitas” su među tim novim značajkama. Drugi su „cavum”, poznati kolokvijalno kao rupa oblaka dovoljno siroka da se kroz nju vidi plavo nebo. A „cauda” je vodoravna značajka koja se prostire poput repa iz oblaka. „Fluctus” značajke su valne formacije koje izgledaju kao nešto za surfere, oni su poznati kao Kelvin-Helmholtzovi valovi i nastaju zbog vjetra. Konačno, „murus” značajke ili zidni oblaci su poznate svakom lovcu na oluje zbog svoje uloge u formiranju tornada.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene