Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 51 godine u Tanganjici

Obljetnica 'epidemije smijeha': Zbog nje zatvoreno 14 škola!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da smijeh nije bezopasan kao što se čini, pokazuje i podatak o 'epidemiji smijeha' koja je prije točno 51 godinu pogodila Tanganjiku.

Epidemija smijeha u Tanganjici 1962. dogodila se kada je izbila masovna histerija, za koju se vjeruje da je počela u blizini mjesta Kashasha na zapadnoj obali jezera Victorija i to na današnji datum - 30. siječnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci" Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

Simptomi koje su prijavljivali oboljeli osim smijeha bili su još i bol, nesvjestica, nadutost, respiratorni problemi, osip, napadaji plača, nasumično vrištanje.

Epidemija smijeha počela je u školi za djevojčice koju su vodili misionari. Smijati su se počele tri djevojke, a smijeh se ubrzo proširio na učenike cijele škole, točnije na njih 95 od ukupno 159 u dobi od 12 do 18 godina. Simptomi su kod zaraženih trajali od nekoliko sati do 16 dana.

Smijehom se nisu zarazili učitelji te škole, ali su izvijestili kako se učenici nisu mogli koncentrirati na nastavi koja je ubrzo morala biti i prekinuta, a škola zatvorena.

>> VIDEO Koji smijeh! Nećete se moći zaustaviti...

Nakon što su učenici pušteni kući, epidemija smijeha proširila se Nshambom, selom u kojem su živjeli mnogi učenici te škole. Napadaje smijeha u selu je potom dobilo 217 ljudi, većinom učenici i mlađe odrasle osobe.

Škola je ponovno otvorena u svibnju te godine, da bi je zbog iste epidemije ponovno zatvorili u lipnju. Epidemija smijeha potom se proširila na drugo selo - Ramashenye. Ondje je napadaje smijeha imalo 48 djevojaka.

No, tu nije bio kraj epidemiji, smijeh se naime širio i drugim mjestima Tanganjike koja je danas dio afričke države Tanzanije. Oko osam mjeseci nakon što je počeo, ovaj je fenomen nestao.

Zbog ove je epidemije zatvoreno 14 škola, i pogodila je oko 1.000 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene