Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskustvo je bitno

Objašnjena tajna šahovskih velemajstora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo istraživanje pokazuje kako je za aktivnost desne polutke mozga tajna uspjeha šahovskih velemajstora.

Njemački znanstvenici testirali su iskusne i neiskusne igrače šaha pokazujući im jednostavne geometrijske oblike i šahovske pozicije tražeći od njih da ih prepoznaju. Pomoću uređaja za magnetsku rezonancu mjerena su vremena reakcije i otkriveno je da ne postoji razlika u vremenu prepoznavanja geometrijskih oblika između iskusnih i neiskusnih igrača no isto tako otkriveno je kako iskusni igrači puno brže identificiraju pojedine šahovske pozicije.

Znanstvenike je iznenadila činjenica da iskusni igrači, za razliku od neiskusnih igrača, koriste istodobno i lijevu i desnu polutku, zaduženu za prepoznavanje oblika i uzoraka. Također otkriveno je kako iskusni igrači, za razliku od početnika, šahovske situacije promatraju kao cjelinu koristeći pritom i periferni vid.

Pročitajte i ovo Antonio Radić (Screenshot: YouTube) ima 100 tisuća pretplatnika Dao otkaz i zarađuje na internetu: Križevčanin živi od YouTube kanala koji bi mogao postati najposjećeniji u svojoj kategoriji Slika nije dostupna IGRAO ŠAH PROTIV SEBE Performans na Kalelargi povodom Dana državnosti: "Crna figura dominira nad stanovništvom ove države"

Studija, objavljena u izdanju Public library of Science, pokazala je kako je stručnost igrača rezultat razvijanja vještine, za razliku od ranijeg vjerovanja da je to urođena sklonost. 'To nam govori kako ne postoje prečaci za stručnost', mišljenje je Merima Bilalica sa Sveučilišta u Tübingenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene