Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnologija u službi medicine

Novi trend: Sve više doktora u postavljanju dijagnoze koristi iPad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Alvin Rajkomar sa Sveučilišta u Kaliforniji za vrijeme vizite sa svojim timom lječnika, u postavljanju dijagnoze koristi se blagodatima moderne tehnologije.

Sastavni dio njegove medicinske torbe su i Ipad i Iphone. Na njima ima instaliranu aplikacija MedCalc, koja mu u mnogočemu olakšava pristup dijagnozi stanja pacijenta.
Dr. Rajkomar dio je sve veće statistike doktora koji u svom radu koriste aplikacije za smartphone i tablete, prenosi New York Times. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Podrška je ključna Broj osoba s autizmom značajno raste: ''Nije lako živjeti u svijetu koji te ne razumije'' Problem s kolima hitne pomoći POTRESNA SVJEDOČANSTVA Infuzija na 41 stupanj, strgani podovi, višesatna čekanja... ''Nije bilo ugodno voziti se u kolima hitne dok krvariš misleći da ćeš izgubiti bebu...''

No, ne slažu se svi sa ovim metodama rada. Stariji kolege dr. Rakomara tvrde da ovakav pristup pacijentima može dovesti do toga da se izgubi jedan od ključnih temelja medicine, a to je odnos pacijenta i liječnika. Dr. Paul A. Heineken, pripadnik stare garde liječnika, smatra da se pacijenti ne smiju tretirati samo kao podaci koji se unose u aplikaciju.

'Moramo naučiti kako koristiti tehnologiju da bi bili bolji i humaniji profesionalci. Pacijentu trebamo pristupiti kao čovjeku, a ne kao kompjuteru', rekao je dr. Heineken. Nadodao je kako je važno slušati pacijenta. Svojim liječnicima savjetuje da svaki dan na kraju smjene odu do pacijenta, sjednu pored njega i poslušaju što im imaju za reći te da ne izgledaju kao da su u žurbi.

Tehnološka revolucija i 38 godina dijeli dr. Rajkomara i dr. Heinekena. Tijekom svoje treće godine studija na Hardvardu dr. Rajkomar počeo je, među prvima, koristiti Iphone kao alat u postavljanju dijagnoza. Na njega je instalirao razne aplikacije, poput kliničkog kalkulatora MedCalc, aplikacije za postavljanje pravilne doze lijekova  ePocrates, aplikacije koja omogućuje pristup velikoj bazi podataka Evernote, te aplikacije koja procjenjuje rizik pacijentima, Qx Calculate. Najdraža aplikacija je elektonički stetoskop, koji pojačava zvuk srca, dok stišava sve druge ambijentalne zvukove. Ovaj trend postaje sve rašireniji. Sveučilište u Chicagu čak daje Ipad svojim internistima, dok Stanford studentima dae vaučere za kupnju tableta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene