Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Instinkt suosjećanja

Novčanik će vam vratiti ako je u njemu slika djeteta ili psića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako u novčaniku koji ste izgubili imate fotografiju djteteta vrlo vjerojatno će vam biti vraćen. Znanstvenici su izračunali da se to događa u 88 posto slučajeva.

Na ulicama Edinburga istraživački tim namjerno je ostavio 240 novčanika u kojima su se nalazili razni dokumenti i fotografije te su proučavali koliko ih je vraćeno, prenosi Daily Mail. Ključne za proučavanje bile su slike, tako da se u svakom od novčanika nalazila fotografija djeteta, psića, obitelj ili starijeg para. Najčešće su vraćeni novčanici koji su sadržavali fotografiju djeteta ili psića. Niti jedan novčanik nije sadržavao novac, ali u nekima se nalazila kartica na kojoj je pisalo kako je vlasnik nedavno sudjelovao u dobrotvornom darivanju i oni su najslabije prošli.

Pročitajte i ovo Policija traži ovu ženu Traže pomoć Prepoznajete li ju? Policija traži ovu ženu zbog krađe novčanika Umjetnine - 3 nastala prije 137 godina Dobra investicija: Najskuplja slika Vlahe Bukovca na aukciji u Zagrebu

Onih sa slikom novorođenčeta vraćeno čak 88 posto

Profesor Richard Wiserman, psiholog koji je nadgledao eksperiment, rekao je kako je vraćeno ukupno 42 posto novčanika. Onih koji su sadržavali fotografiju novorođenčeta vraćeno je čak 88 posto, a nakon nijh s 53 posto nalaze se novčanici u kojima se nalazila fotografija psića. 'Vlasnicima' je vraćeno 48 posto novčanika u kojima je bila slika obitelji, a vraćeno je tek 28 posto sa slikom starijih ljudi. Najmanji postotak vraćenih novčanika su oni u kojima se nalazila kartica s potvrdom o doniranju – tek dvadesetak posto.

Instinkt suosjećanja prema ranjivoj djeci ili psićima

Profesor to objašnjava instinktom suosjećanja prema ranjivoj djeci ili psićima. 'Dijete potiče osjećaj nježnosti kod ljudi, koja nije iznenađujuća s evolucijske perspektive', kaže Wiseman. 'Iznenađeni smo visokim postotkom novčanika koji su vraćeni', zaključio je profesor.

Biste li vratili pronađeni novčanik?

  • Da
  • Ne
  • Bih, ako se u njemu nalazi jedna od navedenih slika
  • Vratio bih ako u njemu ne bi bilo novca

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene