Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Umjetnička sloboda'

Novčanice pune grešaka nasmijale stručnjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemljopisna karta Filipina prepuna pogrešaka te papagaj u bojama koje mu nisu svojstvene, prikazani na novoj filipinskoj novčanici od 500 pesosa, iznenadile su i nasmijale geografe i ornitologe, no financijske institucije nepreciznosti pripisuju umjetničkoj slobodi.

Nova novčanica od 500 pesosa prikazuje plavovratog papagaja sa žutim kljunom i zelenim perjem na repu. Vrsta papagaja koja se smatra zaštitnim znakom Filipina zapravo ima crveni kljun te žuto perje na repu.

Pročitajte i ovo Boeingova tvornica u Rentonu Model 737 Max Moguća nova greška na Boeingovim avionima: Na sigurnosni pregled odlazi 50 mlažnjaka Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio

Na istoj je novčanici i zemljopisna karta Filipina prepuna pogrešno smještenih lokacija, poput podzemne rijeke Puerto Princes koja se nalazi na UNESCO-vu popisu zaštićene svjetske baštine.

'Dobro su nas nasmijali ovim papagajem', rekao je za France presse kartograf Jon Villasper, koji je istodobno i član Filipinske ornitološke udruge.

'Usto su za 'samo' 400 km pogriješili u prikazu lokacije grebena Tubbataha, a otočje Batanes prema ovoj karti ne pripada Filipinima', dodao je.

>> Pokušao razmijeniti 'novčanicu' od milijun dolara

Glasnogovornik Središnje filipinske banke Fe de la Cruz objasnio je kako je svjestan činjenice da na novčanici postoje greške, no zbog njezina oblika i veličine umjetnicima su, kako je objasnio, dopustili određenu umjetničku slobodu pri njezinu kreiranju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene