Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo dvije riječi...

Riješena drevna zagonetka: Ovako su Egipćani vozili kamene blokove za piramide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saonice s kamenim blokovima vukli su robovi, a pijesak ispred njih polijevao se vodom.

Znanstvenici su napokon riješili jednu od najvećih povijesnih zagonetki; kako su drevni Egipćani gradili piramide? Točnije, kako su robovi još 2000. godine prije Krista transportirali velike kamene blokove u Dolini kraljeva?

Pročitajte i ovo Egipatske piramide (Foto: AFP) Pronašli su rampu Kako su se gradile piramide? Otkriće koje bi moglo rasvijetliti jednu od najvećih misterija u ljudskoj povijesti Slika nije dostupna Ostaci golemog grada Pronalazak u Egiptu: Pukotina u stijenama otkrila tajnu skrivenu 2000 godina

Fizičari su napokon pronašli rješenje koje ima samo dvije riječi – 'mokri pijesak'.

Prema pisanju Daily Mirrora, nizozemski su stručnjaci napokon dokučili da su Egipćani velike kamene blokove stavljali na saonice koje su vukle stotine robova, a pijesak kojim su vukli saonice polijevali su vodom. Eksperiment proveden na Sveučilištu u Amsterdamu pokazao je kako točno određena količina vode pijesak pretvara u tvrdu podlogu, a vučna sila koja bi bila potrebna za transport po suhom pijesku, na ovaj način se smanjuje i to dvostruko.

'Ovo će otkriće zasjeniti blago iz Tutankamonove grobnice'

'Oslikani zid u grobnici u Djehutihotepu jasno pokazuje čovjeka koji stoji ispred saonica i polijeva vodu ispred njih', pojasnio je jedan od nizozemskih istraživača otkud im ideja da provedu eksperiment.

Njihovo otkriće moglo bi imati i suvremenu primjenu u poboljšanju transporta na zrnatim materijalima za koji se danas troši oko 10 posto ukupne energije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene