Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomak u neuroznanosti

Nevjerojatno: Muškarac u komi mislima komunicira s liječnicima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski su liječnici napravili pravi pomak u neuroznanosti. Uspjeli su komunicirati s čovjekom koji je već 12 godina u komi.

Još 2010. godine znanstvenici su ustvrdili da je putem fMRI uređaja (Functional magnetic resonance imaging) moguće komunicirati s pacijentima u vegetativnom stanju, a sada je taj zaključak potvrđen i u praksi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ipak sretan završetak Nemojte to raditi: Muškarac završio u komi zbog nevjerojatnog razloga, liječnici mu dali 4 posto šansi za preživljavanje Zoran Milanović - 1 Komunikacijska stručnjakinja ''Nepredvidljivost je Milanovićeva osnovna karakteristika, a ona stvara nestabilnost njega kao osobe i kao političara''

Kanađanin Scott Routley prije 12 godina doživio je tešku prometnu nesreću i otada vegetira. Prethodne liječničke procjene tvrdile su kako Scott nije svjestan ničega oko sebe, niti da je sposoban komunicirati na bilo koji način, piše io9.

>> Znanstvenici tvrde da mogu hakirati ljudski mozak!

No, profesor Adrian Owen je pomaknuo granice neuroznanosti tako što je uspio komunicirati sa Scottom. On i njegov tim sa Western University's Brain and Mind Institute putem fMRI uređaja su mu uspjeli 'pročitati misli'.

'Scott nam pokazuje da je svjestan i da njegov mozak radi. Skenirali smo ga nekoliko puta i uzorak aktivnosti njegova mozga nam pokazuje da Scott odgovara na naša pitanja. Vjerujemo da on zna tko je i gdje je', rekao je profesor Owen.

Jedno od pitanja koje su mu postavili bilo je i osjeća li ikakvu bol na što je on odgovorio kako ne osjeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene