Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od genija do šaljivca

Objavljena pisma i bilješke: Nećete vjerovati što je Einstein napisao Marie Curie

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklog je petka čitavo blago bilješki i pisama Alberta Einsteina u digitalnom obliku objavljeno online. Dok je pregledavao netom objavljenu kolekciju, astrobiolog David Grinspoon pronašao je pismo naslovljeno na Marie Curie, slavnu fizičaku i kemičarku, dvostruku dobitnicu Nobela.

Pismo koje je Albert Einstein napisao Marie Curie oslanja se na njezine kritičara, a poanta pisma u današnjem modernom vremenu mogla bi se slobodno prevesti i u samo dvije riječi: 'Ignoriraj trolove', prenosi io9. No evo što je Einstein doslovno napisao:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobile i rektorovu nagradu BOLJA HRVATSKA Kemičarke volonterke šarenim epruvetama djeci tjeraju strah od fizike i kemije! Slika nije dostupna Fizičar Davor Horvatić Kakve veze imaju potpisi kozmičkih monstruma i Mišo Kovač? Otkrijte...

"Visoko cijenjena gospođo Curie,

Nemojte se smijati što vam pišem bez da imam nešto smisleno za reći. No, razbjesnio me način na koji se javnost trenutno usuđuje baviti vama, do te mjere, da moram taj osjećaj negdje ispuhati. Ipak, uvjeren sam da vi ustrajete u odbijanju prijeziru te rulje, bilo da je riječ o davanju poštovanja na povodljivo raskošan način ili da je riječ u pokušaju da zadovolje vlastitu požudu za senzacionalizmom! Prisiljen sam vam reći koliko se divim vašem intelektu, vašem porivu i vašoj iskrenosti te da se smatram sretnim da smo se osobno upoznali u Bruxsellesu. Tko god nije među tim reptilima zacjelo je sretan, sada kao i prije, da imamo take osobe među nama poput vas i Langevina isto, stvarne ljude s kojima je čast biti u kontaktu. Ako se rulja nastavi baviti vama, onda jednostavno nemojte čitati te splačine, već ih ostavite reptilu za kojeg su i napisane.

S najvećim poštovanjem vama, Langevinu i Perrinu, vrlo iskreno vaš,

A. Einstein

P.S. Ustanovio sam statistički zakon kretanja diatomske molekule u Planckovom radijacijskom polju pomoću komične dosjetke, naravno sve unutar toga da kretanje te strukture slijedi zakone standardne mehanike. Nada da je taj zakon važeći u stvarnosti je ipak vrlo mala."

Svašta je bio čuveni fizičar, od genija do šaljivca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene