Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski rekorder

Ne gledaj dolje! Izbjegnite ovu zgradu ako imate slab želudac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada bude dovršen 2018. godine, najviši toranj na svijetu u Saudijskoj Arabiji imat će najbrže dizalo na svijetu.

Za sve one koji se ne osjećaju najugodnije u dizalima najbolje bi bilo da za četiri godine, za kada se planira dovršetak njezine gradnje, izbjegavaju najvišu zgradu na svijetu.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Prometna nesreća na autocesti kod Karlovca - 4 Kod Karlovca Objavljeni strašni detalji nesreće na autocesti: Vozač ispao iz automobila i pao s vijadukta od 15 metara

Toranj u Saudijskoj Arabiji imat će najbrži lift na svijetu koji će uzlaziti i spuštati se brzinom od deset metara u sekundi. Lift će posjetiteljima omogućiti da odjednom putuju čak 660 metara tako da se mogu brzo popeti na zgradu koja će biti oko kilometar visoka, piše Daily Mail.

Direktor tvrtke Kone koja je zadužena za proizvodnju lifta, Santeri Souranta rekao je kako se korisnici ne bi trebali osjećati nelagodno tijekom putovanja do vrha tornja. U liftu će jedino uši trebati vrijeme za prilagodbu zbog promjene tlaka.

VIDEO Što je snimila skrivena kamera u zagrebačkim liftovima?

U Koneu su na temelju istraživanja zaključili da je 10 m/s još uvijek ugodna brzina za putovanje pa se korisnici ne bi trebali osjećati loše.

Tvrka Kone jednog dana planira omogućiti dizala koja će putovati i po 1000 metara u jednom pokretu. To će osigurati životni prostor za rastuću i sve urbaniju svjetsku populaciju. Kone u izgradnji koristi posebne kablove, jer konvencionalni ograničavaju arhitekte na način da zgrade imaju ograničenu visinu.

Zapalilo se dizalo s dvojicom mladića unutra, obojica uspjela pobjeći

Inače, kada bude dovršen u najvišem svjetskom tornju bit će uredi, hotel i apartmani, te vidikovac. Ukupno će imati 65 pokretnih stepenica i dizala, od kojih će sedam izgraditi tvrtka Kone.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene