446382
446382
446382
446382
446382

VELIKO ZNANSTVENO OTKRIĆE 'Znali smo da se bavimo neobičnim životinjama, ali...'

  • , 12.08.2016., 17:08
  • Autor:
  • komentara

Grenlandski morski pas spolnu zrelost stječu tek nakon što ugase svjećice na torti pripremljenoj za 150. rođendan.

 
 
 
 
Grenlandski morski pas (FOTO: YouTube/Screenshot)
Grenlandski morski pas (FOTO: YouTube/Screenshot)

Grendlandski morski psi upravo su priznati kao uvjerljivo najdugovječniji kralježnjaci na Zemlji, objavili su znanstvenici predvođeni morskim biologom Juliusom Nielsenom sa sveučilišta u Kopenhagenu, a prenosi BBC.

Istraživači su analizirali lešine 28 ženki morskih pasa izvađenih iz mora između 2010. i 2013. godine te su se prilikom određivanja njihove dobi koristili metodom radioaktivnog ugljika.

Došli su do zaključka da je najstarija među njima imala otprilike 392 godine, što bi drugim riječima značilo da u moru i danas plivaju neke starije od Frana Krste Frankapana (rođen 1643.) jer su utvrdili da te psine mogu premašiti i 400. rođendan!

Stručni tim je također ustanovio da morski ti psi rastu samo centimetar na godinu što utječe na njihovu dugovječnost, odnosno da spolnu zrelost stječu u dobi oko 150 godina.

 "Znali smo da se bavimo neobičnim životinjama, ali mislim da su svi koji su sudjelovali u istraživanju ostali iznenađeni kad smo ustanovili koliko su morski psi doista stari". izjavio je Nielsen

Dosadašnji rekorder među kralježnjacima u dugovječnosti bio je grenlandski kit star 211 godina.

Priči treba dodati da i beskralježnjaci imaju kandidate za natjecanje u dugovječnosti, primjerice 507-godišnja školjka nazvana Ming nosi naslov najstarije životinje.

Grenlandski morski psi velike su životinje koje mogu biti duge do pet metara. Spori su plivači a može ih se naći u hladnim dubokim vodama Sjevernog Atlantika. (Hina/G.K.)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se