Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Znali što valja'

Naši preci žvakali listove koke i prije 8 000 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljivo istraživanje otkrilo nam je ovu nevjerojatnu činjenicu, a dokazano je kako se popularna biljka koka, koristila u slične svrhe i prije 8 000 godina.

Arheološka istraživanja pokazala su kako su članovi drevnih peruanskih plemena, žvakali listove biljke koke i to u doba kada se još svakodnevno tragalo za hranom. U ruševinama koje se nalaze ispod kuća u Peruu, pronađeni su dokazi žvakane koke, te kalcijem bogate stijene. Te stijene bile se paljene kako bi se napravilo vapno, a prah bi se onda žvakao s kokom, kako bi listovi ispustili više svojih 'poticajnih' kemikalija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u pritvoru Prodavao kokain uz odgodu plaćanja: Policija ga uhvatila na djelu, a onda su mu pretražili stan Snimke Dragane Miletić koje je objavio Nacionale Afera kokain trese Kosovo VIDEO Skandal u susjedstvu! Potpredsjednica općine snimljena kako se drogira: "Tjerali su me i prijetili mi"

>> Peru postao prvi proizvođač lišća koke u svijetu

Tim arheologa istraživača koji je došao do ovog zanimljivog podatka, kažu kako je ovaj pronalazak zapravo potisnulo dosadašnje mišljenje, kako je koka prvi puta konzumirana prije 3 tisuće godina.

Dokazi o žvakanju ovih listova već su nađeni ranije, ali podatak da su se listove obogaćivali supstancijama koje sadrže kalcij kako bi potaknuli djelovanje alkaloida, otkriveni su tek sada, na iznenađenje istraživača. Tom Dillehay s Sveučilišta Vanderbilt koji je vodio istraživanje, kaže kako su ispod podova podzemnih kuća drevnih ljudi u sjeverozapadnom Peruu,  uvjeti bili pogodni kako bi očuvali dragocjene organske preostale tragove ove prastare civilizacije.

Drevna 'zanimacija za zube'

Dr. Dillehay smatra kako ovu drevnu 'zanimaciju za zube' nisu prakticirali baš svi. 'Smatramo kako ova praksa žvakanja koke nije toliko bila uobičajena u svim kućanstvima. Naravno, bila je korištena u velikim količina od strane velikog broja ljudi, ali… više je korištena u određenim kućanstvima individualaca, iako su se proizvodnjom bavili javno svi u društvu.', objasnio je Dillehay.

Inače, listovi koke sadrže određenu količinu tvari koje se nazivaju 'alkaloidi', a u moderno doba, najpopularniji među njima je kokain, razrađen i pročišćen kombinacijama kompleksnim kemikalijama. Ostali alkaloidi u lišću, imaju samo blago stimulirajući efekt, no ipak, mogu smanjiti apetit, ublažiti osjećaj gladi, te potaknuti probavu, prenosi BBC.
 

Uzgoj koke u Andama, tradicija je koja traje tisućljećima

Osim što je ovo istraživanje bitno za arheologiju, te na novu perspektivu koje baca na staru civilizaciju, ono je bitno i jer donosi neke nove činjenice, kada je u pitanju puno aktualnija debata koja se trenutno vodi. Riječ je o tome da se na međunarodnoj razini pokreću procesi kako bi se zabranila proizvodnja koke u Andama, zbog njezine povezanosti s kokainom, ali dr. Dillehay se ne slaže, te tvrdi kako ova biljka može ponuditi mnogo više. 'Neki argumentiraju kako je žvakanje koke puno mlađi fenomen, te da traje svega nekoliko desetljeća ili tisuću godina, ali zapravo se radi o staroj, duboko ukorijenjenoj, socijalnoj i religioznoj tradiciji na obronciam Anda'.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene