Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osigurat će opremu

NASA je spremna - Komet treba proći 18. listopada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komet Siding Spring trebao bi 18. listopada proći na udaljenosti 140.000 kilometara od Marsa.

Američka svemirska agencija (NASA) osigurat će svoju opremu za istraživanje planeta Marsa od prolaska rijetkog kometa koji dolazi izvan Sunčeva sustava, a proći će nevjerojatno blizu Crvenom planetu.

Pročitajte i ovo Školski pribor - 4 Kreće škola Pogledajte što rade roditelji i djeca posljednji dan prije početka nove školske godine Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 suze svetog lovre Kiša meteora stiže ranije nego inače: Brzoja objasnio zašto je tome tako i kada ćete ih moći najbolje vidjeti

Otkriven u siječnju 2013., komet Siding Spring treba 18. listopada proći na udaljenosti 140.000 kilometara od Marsa. To je manje od polovice udaljenosti između Zemlje i Mjeseca i deset puta bliže od bilo kojeg dosad poznatog kometa koji je prošao blizu Zemlje, rekli su NASA-ini znanstvenici.

Komet je rijedak posjetitelj s udaljene skupine Oortova oblaka, niza smrznutih ostataka nastalih formiranjem Sunčeva sustava. Sferično oblikovan oblak smješten je na 50 puta većoj udaljenosti nego što je Zemlja udaljena od Sunca.

FOTO Ovo je najveća oluja na Zemlji u 2014.

Vjeruje se da je komet Siding Spring prvi posjetitelj unutarnjem Sunčevu sustavu, a gravitacijski je bio izbačen iz stražnjeg dvorišta Sunčeva sustava zvijezdom prije oko milijun godina.

NASA se isprva zabrinjavala hoće li prašina repa kometa prijetiti svemirskoj letjelici u Marsovoj orbiti. Kasnija istraživanja ublažila su ta strahovanja, no NASA je odlučila prilagoditi orbite satelita kako bi oni bili iza planeta tijekom najopasnijeg prolaska kometa.

Moguće je da Mars naiđe na neke čestice, ali se to i ne mora dogoditi, kažu znanstvenici. Atmosfera na Marsu je mnogo rjeđa od Zemljine no ipak će štititi rovere Opportunity i Curiosity od prašine kometa, koja bi mogla izazvati kišu meteora.

NASA ima dva rovera na površini Marsa i tri orbitera koji kruže oko Marsa.

NASA vas poziva: Osigurajte kartu za 'PUT U SVEMIR' - potpuno besplatno!

Europska svemirska agencija te Indija također imaju u orbiti svemirsku letjelicu. Sva ta ispitivanja dio su velikih znanstvenih napora da se prouči komet pri susretu s Marsom. Također žele proučiti kako će na Siding Spring utjecati gravitacija planeta te kako će komet djelovati na atmosferu Marsa.

Čitava armada teleskopa postavljenih na Zemlji i u svemiru, uključivo NASA-in Hubble, već promatraju komet.

Očekuje se da će Siding Spring biti najbliži Marsu 19. listopada u 20.27 po srednjoeuropskom vremenu. Proći će uz Crveni planet brzinom od 203.000 km na sat.

Ovo bi moglo smanjiti troškove leta na Mars

Iz tog susreta znanstvenici se nadaju naučiti više o vodi, ugljiku i drugim materijalima koji su postojali tijekom formiranja Sunčeva sustava prije nekih 4,6 milijarda godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene