446166
446166
446166
446166
446166

NASA snimila - Ovako izgleda raketa u pogonu

  • , 10.08.2016., 19:23
  • Autor:
  • komentara

Američka svemirska agencija NASA objavila je snimku fascinantnog prizora rakete u pogonu koja ima snagu 40 aviona

 
 
 
 
Raketa u pogonu (Screenshot: NASA)
Raketa u pogonu (Screenshot: NASA)

NASA je objavila snimku koji laicima može izgledati kao kakav efekt na najnovijem znanstveno-fantastičnom filmu, ali je istina ponešto realnija, piše Geek.

Prošlog su mjeseca testirali novu verziju pogona na SLS raketi (Sistem lansiranja u svemir ili Space Launch System), a početkom kolovoza objavili su usporenu snimku spomenutog testa. Snimka je napravljena HiDyRS-X kamerom koja dopušta registriranje slike kroz više ekspozitura u isto vrijeme, čijim kombiniranjem stvara prizor koji ne možemo vidjeti golim okom.

Posebna kamera omogućava uvid u posebne karakteristike mlaza rakete što će pomoći razvoju efektivnijih tehnologija pogona.

Jedna SLS raketa, odnosno njezin pogon, ima snagu pogona 40 putničkih aviona, a jedna raketa će na sebi imati po dva SLS sistema.

Raketa će biti namijenjena astronautima u prvom pohodu na Mars.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se