Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li zauvijek izgubljen?

Nakon buđenja opet je potpuno utihnuo: Nije se oglasio već 11 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji rade na projektu vjeruju da će još jednom dokazati da je sve u redu.

Robot Philae koji je prošle godine sletio na komet nije se oglasio 11 dana zbog čega se pojavio strah da je promijenio poziciju, ali ne na bolje.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 suze svetog lovre Kiša meteora stiže ranije nego inače: Brzoja objasnio zašto je tome tako i kada ćete ih moći najbolje vidjeti Slika nije dostupna Nekoliko sati neizvjesnosti Potvrda povijesnog uspjeha: Uspostavljen kontakt

Otkad je izašao iz hibernacije 14. lipnja Philae je ostvario kontakt s kontrolorima na Zemlji, posljednji 9. srpnja kada je poslao mjerne podatke . No, otada je potpuno utihnuo, a napori da se dođe do njega su bezuspješni.

A u studenom prošle godine ušao je u povijest kada je sletio na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, no, obzirom da je sletio na sjenovito područje njegovi solarni paneli nisu se mogli puniti. U lipnju se vratio u život nakon što se pomakao bliže Suncu. Sada se pojavila bojazan da ga je nešto, moguće emisija plinova, ponovno premjestilo. Njegova trenutna pozicija vjerojatno nije najidealnija za komunikaciju.

Mikroskopski tragovi života otkriveni na kometu?

Osim toga, dvije prijenosne jedinice ne rade ispravno, a jedna od njih je i oštećena.

Trenutni status robota i dalje je neizvjesan, ali pripremaju se daljnje naredbe i testiraju se na identičnom robotu u nadi da će Philae opet započeti operacije. Oni koji rade na projektu objašnjavaju da je i dalje funkcionalan, kao i da su se nekoliko puta bojali da će ostati bez njega, ali isto toliko puta pokazao je drugačije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene