Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjak za disanje

Oprez! Najveća pogreška koju radimo pri kapanju nosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neispravno korištenje kapi za nos isušuje sluznicu i ne rješava adekvatno problem začepljenog nosa, a kako bi tomu doskočili važno je imati na umu par stvari.

Kada se zbog prehlade ili gripe javi problem začepljenog nosa, kapi za nos su spasonosno rješenje. No da bi bile učinkovite nužno ih je koristiti pravilno i ne dulje od 3 do 5 dana bez nadzora liječnika. Neispravno korištenje kapi za nos isušuje sluznicu i ne rješava adekvatno problem začepljenog nosa, a kako bi tomu doskočili važno je imati na umu par stvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svake godine ista priča 3 najveće pogreške koje radimo kada smo prehlađeni Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos

Što radimo pogrešno?

Nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva služe za smanjivanje prekomjernog lučenja nosnog sekreta čime pročišćuju nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i olakšavaju disanje. Najčešća pogreška koja se radi pri korištenju kapi za nos je da se one apliciraju u stojećem položaju. Kapi se tako slijevaju u grlo i ostavljaju gorki okus, a istovremeno ne dopiru na mjesto na kojem bi trebale djelovati. Prije primjene, uvijek dobro očistite nos fiziološkom otopinom zbog koje neće doći do isušivanja sluznice nosa.

Kako pravilno nakapati nos

Kapi za nos poput Operil® kapi bilo bi najbolje nanositi u ležećem položaju tako da glavu zabacite jako unatrag i nagnete se na jednu stranu, nakapate 1-2 kapi u tu nosnicu i ostane u tom položaju oko 20-ak sekundi kako bi lijek mogao doći do željenog mjesta (sluznica nosa i sinusa). Potom isti postupak ponovite i na drugoj strani. Već za nekoliko minuta osjećat ćete olakšanje, a korištenje kapi ne bi trebalo biti duže od tri do pet dana uz nadzor liječnika.

Kod spreja je postupak korištenja malo drugačiji evo kako ga koristiti:

Primjena Operil® speja za nos kod začepljenosti nosa
1. ispušite nos i isperite ga s fiziološkom otopinom (npr. Operil® More)
2. ištrcajte nešto lijeka u zrak dok se ne pojavi raspršena maglica
3. nagnite glavu naprijed na prsa, stavite nastavak u nosnicu u pravcu vanjske stjenke nosa, uštrcajte dozu i udahnite kroz nosnicu
4. isto ponovite na drugoj nosnici
5. obrišite nastavak za nos

 

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene