452809
452809
452809
452809
452809

Oprez! Najveća pogreška koju radimo pri kapanju nosa

  • , 30.11.2016., 16:22
  • Autor:
  • komentara

Neispravno korištenje kapi za nos isušuje sluznicu i ne rješava adekvatno problem začepljenog nosa, a kako bi tomu doskočili važno je imati na umu par stvari.

 
 
 
 
Pravilna primjena kapi za nos (Video: PR)
Pravilna primjena kapi za nos (Video: PR)

Kada se zbog prehlade ili gripe javi problem začepljenog nosa, kapi za nos su spasonosno rješenje. No da bi bile učinkovite nužno ih je koristiti pravilno i ne dulje od 3 do 5 dana bez nadzora liječnika. Neispravno korištenje kapi za nos isušuje sluznicu i ne rješava adekvatno problem začepljenog nosa, a kako bi tomu doskočili važno je imati na umu par stvari.

Što radimo pogrešno?

Nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva služe za smanjivanje prekomjernog lučenja nosnog sekreta čime pročišćuju nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i olakšavaju disanje. Najčešća pogreška koja se radi pri korištenju kapi za nos je da se one apliciraju u stojećem položaju. Kapi se tako slijevaju u grlo i ostavljaju gorki okus, a istovremeno ne dopiru na mjesto na kojem bi trebale djelovati. Prije primjene, uvijek dobro očistite nos fiziološkom otopinom zbog koje neće doći do isušivanja sluznice nosa.

Kako pravilno nakapati nos

Kapi za nos poput Operil® kapi bilo bi najbolje nanositi u ležećem položaju tako da glavu zabacite jako unatrag i nagnete se na jednu stranu, nakapate 1-2 kapi u tu nosnicu i ostane u tom položaju oko 20-ak sekundi kako bi lijek mogao doći do željenog mjesta (sluznica nosa i sinusa). Potom isti postupak ponovite i na drugoj strani. Već za nekoliko minuta osjećat ćete olakšanje, a korištenje kapi ne bi trebalo biti duže od tri do pet dana uz nadzor liječnika.

Kod spreja je postupak korištenja malo drugačiji evo kako ga koristiti:

Primjena Operil® speja za nos kod začepljenosti nosa
1. ispušite nos i isperite ga s fiziološkom otopinom (npr. Operil® More)
2. ištrcajte nešto lijeka u zrak dok se ne pojavi raspršena maglica
3. nagnite glavu naprijed na prsa, stavite nastavak u nosnicu u pravcu vanjske stjenke nosa, uštrcajte dozu i udahnite kroz nosnicu
4. isto ponovite na drugoj nosnici
5. obrišite nastavak za nos

 

Sprej za nos primjena

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se