447319
447319
447319
447319
447319

Najstariji stanovnik Europe je Adonis - stablo s preko tisuću godina života

  • , 21.08.2016., 22:16
  • Autor:
  • komentara

Najstariji stanovnik Starog kontinenta, odnosno Europe, nosi ime starogrčkog boga Adonisa, star je preko tisuću godina i naravno, logički, nalazi se u Grčkoj.

 
 
 
 
Adonis, najstarije stablo u Europi (Foto: Dr Oliver Konter, Mainz)
Adonis, najstarije stablo u Europi (Foto: Dr Oliver Konter, Mainz)

Adonis je ime najstarijeg stanovnika Europe, a riječ je o 1075 godina starom stablu, točnije bosanskom boru, koji se nalazi visoko u planinama Pindos, blizu grčke granice s Albanijom.

Milenijsko stablo pronašla je skupina znanstvenika sa Sveučilišta Stockholm, Sveučilišta Mainz te Sveučilišta Arizona, a rezultate svojih istraživanja o njemu, objavili su u petak.

Zanimljivo je da je riječ o jednom od preko deset stabala starih preko tisuću godina na istoj lokaciji, prenosi CNN.

Tim znanstvenika uzeo je uzorak jezgre tog drveta, koje ima promjer od jednog metra, te su mu pobrojali prstenove i otkrili da je riječ o najstarijem živućem stablu u europi.

Ipak, nedostaje mu još nekoliko tisuća godina da po starosti prestigne najstarije stablo na svijetu, koje ima preko 5000 godina i nalazi se u Bijelim planinama u Kaliforniji, a riječ je isto tako o vrsti bora.

No, Adonis je dovoljno star da je svjedočio brojnim povijesnim razdobljima i događajima pa je tako rastao u bizantskom i otomanskom carstvu. Imao je tek 100 godina kad je Macbeth okrunjen za kralja Škotske te 750 godina kad je Isaac Newton predstavio svoje zakone u fizici.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se