Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija stvara zabavu

Najneobičniji festivali koje bi trebali posjetiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem svijeta odvija se na tisuće različitih festivala. Pop kultura navikla nas je na glazbene, filmske i dramske festivale koji možda i okupljaju najviše ljudi, ali tradicionalni festivali su oni koji donose najviše živosti i sudjelovanje najrazličitijih skupina ljudi.

Među svim tradicijskim festivalima veliki je broj onih koji su zasnovani na legendi ili običaju koji su većini ponekad pomalo čudni. Mi vam donosimo 10 najneobičnijih festivala diljem svijeta. Možda vas zainteresiramo da slijedeće godine i posjetite jednog od njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu Veći broj obrtnika - 1 Svjetla budućnost Priča o tri generacije obrtnika: ''Biti mlada obrtnica je zanimljivo i uzbudljivo''

1. Holi Festival (Indija)

Holi festival naziva se još i festivalom boja, a tradicionalno se obilježava u indijskom mjesecu Phalgun što je ekvivalent ožujku prema gregorijanskom kalendaru. Holi se još naziva i Proljetnim festivalom jer obilježava dolazak proljeća kao doba nade i radosti, pobjedu 'dobra' nad 'zlim'.

Opis Holi festivala u najkraćim crtama bi bio taj da se sudionici gađaju i posipaju bojama. Bojanje drugih simbolizira pomirenje svih ljudi, a prema legendama upravo su za vrijeme ovog festivala mnoga neprijateljstva među starim Indijcima zaboravljena i stavljena po strani.

Indija Holi festival njeguje stoljećima, a najstariji zapisi o njemu datiraju još od nekoliko stoljeća prije Krista. Posljednjih godina ovaj je festival postao turistička atrakcija, a postoje njegovi ekvivalenti u drugim gradovima i državama svijeta. 

2. Monkey Buffet Festival (Tajland)

Stanovnici tajlandskog grada Lopburi od davnina žive zajedno s macaque majmunima koji u velikom broju naseljavaju okolinu. Ovi majmuni poznati su po svojoj drskosti, odnosno činjenici da bez imalo straha ulaze u stanove i restorane te kradu hranu. No, kako su, prema budističkom vjerovanju stanovnika Tajvana, upravo majmuni u jednom trenutku spasili kralja i njegovu obitelj, oni se nesmetano šetaju među ljudima koji ih često hrane.

Posebna je priča Monkey Buffet Festival koji se održava svake posljednje nedjelje u studenom. Tada i ljudi navlače majmunske maske, a majmunima se u Pra Prang Sam Yot hram donosi golema količina hrane kako bi što lakše preživjeli zimu koja je pred vratima. 

3. Hadaka Masturi (Japan)

Hadaka Masturi mogao bi se nazvati i 'golim festivalom' jer su njegovi sudionici u pravilu jako skromno obučeni, uglavnom samo pokriveni fundoshijem, tradicionalnim japanskim ogrtačem za donji dio tijela koji je prepoznatljiv kao odjeća sumo boraca. Hadaka Masturi festivali održavaju se diljem Japana, a najpoznatiji se održava u gradu Okayama na kojem sudjeluje oko 9 tisuća ljudi. Povijest ovog festivala datira još iz 8. stoljeća, a prvotna mu je svrha bila otjerivanje kuge.

Na većini ovih festivala sudjeluju samo odrasli muškarci, a neki od njih dozvoljavaju i sudjelovanje mladih djevojaka i mladića. Među sudionicima se bira simbol festivala nazvan Shinotoko koji je potpuno gol te obrijan od svih dlaka na tijelu. Sudionici ga pokušavaju uhvatiti i dodirnuti jer se vjeruje kako on donosi sreću. Ovi festivali se održavaju tijekom cijele godine, a najčešće tijekom veljače i ožujka. 

4. La Tomatina (Španjolska)

Grad Bunol u španjolskoj oblasti Valencia svjetski je poznat upravo po ovom festivalu. Gađanje rajčicama svakoga tko vam je u blizini postala je velika turistička atrakcija pa je ovogodišnji festival u Bunol privukao oko 45 tisuća ljudi. Festival datira još iz 1944. godine kada se skupina mladih okupljenih na demonstracijama sukobila s policijom. Kako nisu imali nikakvo oružje niti bilo što drugo pri ruci osim rajčica iz obližnje trgovine, mladi su policajce gađali upravo njima.

Sljedećih godina, na obljetnicu tog događaja, ponavljao se sličan scenarij, a od 1950. La Tomatina je postala legalna. Popularnost je iz godine u godinu rasla da bi se posljednjih godina za potrebe festivala donosilo i do 15 tona rajčica. Po cijelom svijetu postoje slični događaji, ali 'originalna' La Tomatina održava se u Bunolu posljednje srijede u kolovozu. 

5. Cheese-Rolling Festival (Engleska)

Ovaj festival se održava u blizini engleskog grada Glicester koji je smješten u blizini granice s Walesom. Tradicija duga preko 200 godina sastoji se u tome da se s vrha brda Cooper's pusti kolut sira, a za njim se natjecatelji utrkuju tko će se prvi spustiti do cilja, odnosno podnožja brda. Pobjednik dobiva sir koji se spustio niz brod, a originalna ideja je bila uhvatiti taj sir tijekom kotrljanja. Međutim, kako on dostiže brzinu i preko 110 kilometara na sat, to je praktično nemoguće napraviti.

Radi učestalih teških ozljeda natjecatelja ove je godine Cheese-Rolling Festival zabranjen, ali su stanovnici održali njegovu ilegalnu inačicu. Očekuje se kako će se 2011. ipak nastaviti s tradicijom, a ovaj se festival događa za vrijeme engleskom Spring Bank Holidaya, odnosno posljednjeg ponedjeljka u ožujku. 

6. El Colacho (Španjolska)

Ovaj neobični festival odvija se u španjolskom gradiću Castillo de Murcia u blizini Burgosa. Kontroverza ovog događa se sastoji u tome da odrasli muškarci, odjeveni u kostime vraga, preskaču tek rođenu djecu koja su u svečanoj odjeći smještena na ležajevima na podu. Vjeruje se kako će djeca koju preskaču imati dobro zdravlje i sreću u životu. Povijest ovog festivala datira od početka 17. stoljeća, a 'preskakanju' djece prethodi crkvena procesija u kojoj svećenici davaju blagoslov sudionicima. El Colacho se odvija svake godine u lipnju. 

7. Naki Sumo Festival (Japan)

Ako Španjolci preskaču svoje bebe kako bi im donijeli sreću, Japanci ih tjeraju da plaču. Naime, već 400 godina se u travnju u Tokiju održava Naki Sumo Festival. Ovaj se festival sastoji u tome da sumo borci djecu mlađu od jedne godine tjeraju da plaču. U ringu se nalaze dva borca, svaki od njih držeći jednu bebu koju pokušavaju natjerati da plače.

Nikakvo fizičko nanošenje boli nije dozvoljeno i protivi se sumo kodeksu, a u ringu se nalazi i sudac koji procjenjuje kada je prva beba zaplakala. Ukoliko se dogodi da obje bebe plaču, sudac pobjednikom proglašava onu koja plače glasnije, a ukoliko niti jedna beba 'ne želi' plakati, u ring ulaze drugi sumo borci sa zastrašujućim maskama. Tradicija ovog festivala govori kako je plakanje beba dobro za njihovo zdravlje.

8. Boryeong Mud Festival (Južna Koreja)

Među svim čudnim festivalima, Boryeong Mud Festival ima najkraću tradiciju. Prvo njegovo izdanje održano je 1998. godine nakon što su dvije godine ranije znanstvenici izmislili 16 različitih kozmetičkih preparata napravljenih od ljekovitog blata pronađenog u blizini južnokorejskog grada Boryeung.

Kako bi popularizirali svoje proizvode, čelnici ovog grada su odlučili organizirati festival na kojem se odigravaju najrazličitiji događaji kojima je jedina poveznica da se svi odigravaju u blatu. Popularnost ovog događaja prerasla je granice Južne Koreje, a svake godine ga posjeti na desetke tisuća turista. Boryeong Mud Festival održava se svake godine u srpnju, a ovogodišnji je trajao čak devet dana. 

9. Kanamara Matsuri Festival (Japan)

Još jedan od neobičnih festivala koji se održava u Japanu je Kanamara Matsuri Festival koji se održava svake prve nedjelje u travnju u gradu Kawasaki. Cijeli festival posvećen je obožavanju falusa koji se tijekom festivala u Kawasakiju može pronaći na svim mjestima i u svim oblicima. Festival ima višestoljetnu povijest, a centralno mjesto je hram nekada popularan među prostitutkama koji su u njemu molili za zaštitu od bolesti.

Postoji i legenda koja kaže kako se demon sakrio unutar vagine mlade djevojke te kastrirao dva mladića u prvoj bračnoj noći. Kako bi spriječila daljnju kastraciju djevojka je od lokalnog kovača tražila da joj napravi željezni falus kojim je demonu razbila zube.

Danas se tijekom festivala skuplja novac za istraživanje liječenja HIV-a. 

10. Las Fallas (Španjolska)

U oštroj konkurenciji neobičnih festivala koji se održavaju u Japanu i Španjolskoj, po broju onih zastupljenih u ovom izboru pobijedili su stanovnici Pirinejskog poluotoka. Jedan od njihovih čudnih festivala nosi naziv Las Fallas. On se odvija tijekom ožujka, a erupciju doživljava u ponoć 19. ožujka. Tada se diljem Valencije spaljuju cijele godine brižljivo pripremane skulpture od papira i kartona koji su tijekom ožujka izloženi na ulicama zainteresiranim prolaznicima.

Ipak, jedna skulptura, najbolja po glasovima građana, sačuva se i spremi u muzej Las Fallasa. Stanovnici se tih dana i maskiraju, na svim ulicama Valencije se pjeva i pleše, a cijela svečanost obilježava se u čast Svetog Josipa. Način na koji se trenutno obilježava Las Fallas datira iz 19. stoljeća. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene