Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tiska na zahrđalom stroju

Nahrani krave i natipka novine na 80 godina staroj mašini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji poznati dopisnik srpskih novina, osam sati provodi uz krave, osam sati spava, a ostatak vremena provodi tipkajući novine na 80 godina staroj pisaćoj mašini.

Imati svoje novine, ponos je za jedno selo. Tako je i u srpskom selu Zabrežje pokraj Obrenovca. Tamo je prije četiri godine Momčilo Srećković Moci, nekadašnji dopisnik nekoliko dnevnih novina, obnovio tiskanje 'Zabreških novina', jedinih srpskih seoskih novina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZVOJ NOVIH PLATFORMI Katastrofalna je godina iza novinskih izdavača: Ljudi sve manje kupuju novine, a tržište se okreće digitalnim izdanjima Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP) Ratni zločinac Naslovnice srpskih medija dan nakon presude Karadžiću: "Sramota i zločin Haaškog suda, ovo je presuda cijeloj naciji!"

No, to ne bi bilo čudno, da se on istovremeno ne bavi i poljoprivredom, a novine izdaje u maloj redakciji prislonjenoj na štalu. Ovom 62-godišnjaku u izdavanju novina pomaže supruga, ali i nekolicina prijatelja. Polovicu novina besplatno podijeli sumještanima, dok ostatak dostavlja na adrese 52 ambasade u Srbiji.

'Sve je počelo kada smo 2006. obilježili 70-godišnjicu izlaska novina u našem selu. Ljudima se svidjelo, pa smo odlučili nastaviti. Osam sati sam s kravama, osam sati spavam, a ostatak vremena provodim u redakciji. Osim albanske, sve druge ambasade, od američke do ruske, uzimaju naše novine', kaže Srećković.

Novine tipka na 80 godina staroj, njemačkoj, pisaćoj mašini, a tiska ih pomoću zahrđalog stroja, piše srpski Alo. Na početku su novine izlazile svakog mjeseca, a onda je ponestalo novca, pa sada izlaze samo kada sakupe potrebnih 23 tisuće dinara. Pomoć ne dobivaju ni od grada ni od Ministarstva kulture.

'Iako ne tražimo pomoć, ponekad dobijemo poneku crkavicu, koju odmah uložimo u tiskanje sljedećeg broja', dodao je samouvjereni Moci, koji se hvali kako njegove novine čita pola svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene